top of page
Tunesie Dougga
Tunesie Qsar Azzahra4
Tunesie Chott el Jerid2
Tunesie El Djem2
Tunesie El Djem
Tunesie Sbeitla

  Tunesië klassieke hoogtepunten 11 daagse rondreis

Voorbeeldprogramma

Dag 01   
Vlucht Amsterdam – Tunis
Dag 02    Tunis, Bardo Museum
Dag 03    Carthago, Sidi Bou Saïd
Dag 04    Tunis – Dougga – Tabarka
Dag 05    Tabarka – Bulla Regia – El Kef
Dag 06    El Kef – Sbeïtla – Kairouan  
Dag 07    Kairouan
Dag 08    Kairouan – El Jem - Sousse
Dag 09    Sousse
Dag 10    Via Thuburbo Majus en Zaghouan naar Tunis
Dag 11    Vlucht Tunis – Amsterdam

Route Tunesië klassieke rondreis - Saffraan Reizen

• Reizen in ontspannen tempo
• Islamitische architectuur
• Carthago
• Romeinse opgravingen (o.a. Dougga en Bulla Regia)

• Deskundig reisadvies
• Persoonlijke benadering
• Uitstekende voorbereiding

 


Een reis voor liefhebbers van de Fenicische en Romeinse oudheid. Tijdens deze individuele reis, die al door kan gaan bij twee deelnemers, word je rondgereden langs oude steden waar je wandelt over cardo’s en fora en tussen thermen en tempels. In de musea kun je je onder andere vergapen aan mooie mozaïeken. In de medina’s van Tunis, Kairouan en Sousse is er ook de nodige aandacht voor de islamitische cultuur en architectuur. Zoals bij al onze individuele reizen het geval is kan ook deze reis in overleg aangepast en/of uitgebreid worden.


Dag 1    Amsterdam – Tunis

Tunis is niet zo ver vliegen van Amsterdam en zo sta je al in korte tijd op Noord-Afrikaanse bodem, waarna je naar je in de ‘ville nouvelle’ gelegen hotel wordt gebracht. Hier verblijf je de eerste drie nachten van je reis.

Dag 2    Tunis, Bardo Museum
In de ochtend staat er een wandeling door de medina van Tunis gepland en kun je o.a. de Zeitouna Moskee, oftewel de Grote Moskee bezoeken. Na de drukte van het stadsgewoel heerst hier een weldadige rust. Verder is het heerlijk dwalen door de deels overdekte souqs. Na de lunch is het tijd voor het in een 19e eeuws haremgebouw gevestigde Bardo Museum. Dit herbergt een grote collectie Romeinse mozaïeken die hier vanuit heel Tunesië naartoe zijn gebracht. Een aantal van de opgravingen waar deze mozaïeken vandaan komen krijg je deze reis ook te zien. Meer bezienswaardigheden in Tunis.

Dag 3    Carthago, Sidi Bou Saïd
Tegenwoordig is Carthago een van de voorsteden van Tunis waar veel rijke mensen huizen. Tussen de villa’s liggen de ruïnes van wat in de oudheid een mediterrane metropool was. De opgravingen liggen her en der verspreid en op vertoon van je ‘multiple-entry ticket’ zou je ze allemaal kunnen bezichtigen, maar misschien is het beter om in overleg met de gids de mooiste uit te kiezen. In het druk bezochte blauw witte Sidi Bou Saïd hangt een bijzondere sfeer. Hier kun je de dag afsluiten met een lekker kopje zoete thee of een waterpijp.

Dag 4   Tunis – Dougga – Tabarka
Vandaag trek je verder het land in. Via het dal van de Medjerda rivier kom je aan in Dougga, dat oorspronkelijk een Numidische stad was, Thugga genaamd. Onder het bewind van keizer Hadrianus kreeg de stad in de 2e eeuw na Chr. een meer Romeinse uitstraling en werden er grote openbare gebouwen neergezet. Je kunt fijn ronddwalen door deze goed bewaarde stad. Vannacht slaap je in Tabarka in een hotel dichtbij de zee. Een mooie gelegenheid om een strandwandeling te maken.

Dag 5   Tabarka – Bulla Regia – El Kef
Een van de welvarendste steden van het Romeinse Rijk in Afrika was Bulla Regia. De inwoners werden rijk door de opbrengsten van de uitgestrekte graanvelden en dat is nog steeds te zien aan de gebouwen. Net als in Dougga vind je ook hier een theater, tempels en een forum, maar wat Bulla Regia zo bijzonder maakt zijn de ondergrondse woonhuizen. In sommige huizen liggen zelfs nog vloermozaïeken! Aan het einde van de middag arriveer je in het hooggelegen El Kef waar de kasbah met zijn hoge kantelen boven het stadje uittorent. Vlakbij is de basiliek oftewel de Grote Moskee en de zaouia (plaats waar soefi’s samenkomen) van Sidi Bou Makhlouf. Op het aangrenzende pleintje is het heerlijk zitten.

 

Het Capitool met de 3 tempels in Sbeitla, Tunesië - Saffraan Reizen


Dag 6    El Kef – Sbeïtla – Kairouan
Na ongeveer 100 km. rijden kom je aan in Sbeïtla, voorheen Sufetula geheten. Wat hier opvalt is het rechte stratenplan. Het hoogtepunt in deze Romeinse opgraving zijn de drie naast elkaar gebouwde tempels, gewijd aan Jupiter, Juno en Minerva.
Eindpunt van vandaag is Kairouan. Geen Romeinse opgravingen in deze stad alhoewel de Grote Moskee gestut is op Romeinse zuilen. Maar dat zul je morgen zelf wel zien .... Bezienswaardigheden in Kairouan.

Dag 7    Kairouan
Vandaag dus wat meer aandacht voor de gebouwen uit de islamitische periode. Dat kan ook niet anders in deze voor moslims heilige stad. Je gids wandelt deze ochtend met je naar de highlights van Kairouan en zo zie je onder andere de oudste moskee van Noordwest-Afrika; de Grote Moskee. De zaouia van Sidi Abid el Ghariani en de Moskee van de Drie Deuren zijn ook twee trekpleisters. Vanmiddag kun je op eigen gelegenheid de stad verkennen. In en rond de levendige medina is genoeg te zien en te beleven.

Dag 8    Kairouan – El Jem – Sousse
El Jem staat bekend om zijn Colosseum. Dit staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst, want het was een van de grootste van de Romeinse wereld en tweederde ervan staat nog overeind. Eenmaal binnen in dit imposante gebouw krijg je een goede indruk van de zitplaatsen, de ovale arena en de  onderaardse gangen waar de voorraadkamers en de kooien voor de wilde dieren zich bevonden.
Dat Thysdrus, zoals El Jem in de Romeinse tijd heette, zeer welvarend was vanwege de olijfproductie is te zien aan de resten van de luxe villa’s die te te vinden zijn bij het archeologisch museum van El Jem. Binnen in het museum kun je de vele –in zeer goede staat verkerende- vloermozaïeken van de villa’s bekijken. Na al deze pracht is het nog een uurtje rijden naar Sousse waar je de komende twee nachten zult slapen.

Dag 9    Sousse
In deze derde grote stad van Tunesië vind je een aantal musea, een ribat (fort), catacomben, moskeeën, souqs, en natuurlijk het strand. Je zult je deze vrije dag dus zeker niet vervelen. Een stukje buiten de medina wordt op zondag een kamelenmarkt gehouden, en ook al ben je misschien niet van plan er een te kopen, het is toch leuk er rond te struinen. Bezienswaardigheden in Sousse.

 
Dag 10    Via Thuburbo Majus en Zaghouan naar Tunis
Op de weg terug naar Tunis pak je nog twee Romeinse sites mee. In Thuburbo Majus vind je de resten van onder meer het forum, de thermen, de palaestra en tempels. Blikvanger van de opgraving is het Capitol. In 120 na Chr. gaf keizer Hadrianus opdracht tot de bouw van een 90 km. lang aquaduct dat het water vanuit dit groene, waterrijke gebied naar Carthago bracht. Delen hiervan zijn nog goed te zien in Zaghouan waar je ook de grote ‘Temple des Eaux’, oftewel het nymphaeum vindt. In de middag kom je aan in Tunis waar je inmiddels vast de weg al weet.

Dag 11    Tunis – Amsterdam
Je wordt naar het vliegveld gebracht en na ruim 10 dagen in Tunesië ben je in een mum van tijd weer in Amsterdam. Bekijk ook de fotogalerij met de mooiste foto's van Tunesië.


Saffraan Reizen organiseert ook:
- een 11 daagse rondreis naar Tunesië
- een 13 daagse rondreis naar Tunesië
- een
15 daagse rondreis naar Tunesië

En natuurlijk kunnen we ook een reis speciaal voor jou samenstellen!

 

bottom of page