top of page
Tunesie Dougga
Tunesie Qsar Azzahra4
Tunesie El Djem2
Tunesie Chott el Jerid2
Tunesie El Djem
Tunesie Sbeitla

  Tunesië 15 daagse rondreis

Voorbeeldprogramma

Dag 01   
Amsterdam - Tunis
Dag 02    Carthago en Sidi Bou Saïd
Dag 03    Via Dougga naar El Kef
Dag 04    Via Makthar naar Kairouan
Dag 05    Kairouan
Dag 06    Via de oases naar Tozeur
Dag 07    Tozeur
Dag 08    Via Chott el Jerid naar Douz
Dag 09    Via Matmata naar Tataouine
Dag 10    Tataouine en de ksour
Dag 11    Via El Jem naar Mahdia
Dag 12    Mahdia
Dag 13    Via Zaghouan naar Tunis 
Dag 14    Bardo Museum en Tunis
Dag 15    Tunis - Amsterdam

 

Route 15 daagse rondreis Tunesië - Saffraan Reizen

• Compleet programma in ontspannen tempo
• Steden, woestijn en oases
• Carthago
• Romeinse opgravingen (o.a. Dougga)
• Berber architectuur

• Deskundig reisadvies
• Persoonlijke benadering
• Uitstekende voorbereiding


Klik hier voor je reisvoorstel

Tunesië. Er zijn af en toe nog wat demonstraties in het eerste Arabische land waar begin 2011 de Jasmijnrevolutie uitbrak, maar het is er veilig en het leven van alledag gaat gewoon weer door. Behalve de mooie stranden waaraan meestal als eerste gedacht wordt als het over Tunesië gaat, heeft het land ontelbare mooie andere plekjes. Vanuit Libanon kwamen de Feniciërs er al naar toe om er Carthago te stichten, de Romeinen lieten er de imposante bouwwerken neerzetten, Arabieren en Turken zorgden voor prachtige islamitische architectuur en ook de Berbers hebben met hun holwoningen en versterkte graanopslagplaatsen een stempel gedrukt op het land. Woestijn, oases, medina’s, souqs, tijdens deze rondreis zie je het allemaal en je hoeft er maar drie uurtjes voor te vliegen! Laat je rondrijden of kies voor self drive.


Dag 1    Amsterdam – Tunis

Afhankelijk van de aankomsttijd van de vlucht in de Tunesische hoofdstad kun je na de incheck in het hotel een kleine stadsverkenning doen. Bezienswaardigheden in Tunis.

Dag 2    Naar Carthago en Sidi Bou Saïd
Duik de geschiedenis in van Carthago, de Punische en later Romeinse stad. De vele resten van deze oude stad liggen her en der over maar liefst acht locaties verspreid. Zo heb je de thermische baden van Antoninus, de Punische havens, de Byrsa heuvel met het museum en een prachtzicht over de stad, de Romeinse villa met mooie mozaïeken, de cisternen, …. In overleg met de gids maak je een selectie en bezoek je er zeker vier. Rond lunchtijd zullen visliefhebbers aan hun trekken komen, maar zijn er ook andere lekkere Tunesische gerechten zoals ‘salata mechouia’, een salade van gegrilde groenten,  of ‘brik’, bladerdeeg gevuld met bijvoorbeeld tonijn of aardappel. Aan het einde van de middag ga je naar Sidi Bou Saïd. Het is niet verwonderlijk dat dit schilderachtige stadje met haar bijzondere sfeer veel bezoekers trekt.

Dag 3    Via Dougga naar El Kef (265 km.)
Vandaag vertrek je uit Tunis om de rest van het land te leren kennen. Op weg naar Dougga door de groene Medjerda-vallei kun je in het authentieke plaatsje Testour stoppen om even de benen te strekken en wat inkopen voor een picknick te doen. In het begin van de 17e eeuw kwamen hier veel islamitische vluchtelingen uit Andalusië terecht en aan de klok van de Grote Moskee kun je zien dat ze naar de tijd terug verlangden toen ze nog in Andalusië woonden: de cijfers staan namelijk in omgekeerde volgorde…
In het strategisch op een heuvel gelegen Dougga maak je een wandeling door de antieke stad waar onder de Romeinse Keizer Hadrianus in de 2e eeuw na Chr. grote openbare gebouwen werden neergezet zoals het theater, diverse tempels, de latrine en het Trifoliumhuis; het bordeel. De barokke stadstempel van Dougga, het Capitolium, domineert ook nu nog de hele stad. Het is een van de best bewaarde Romeinse tempels van Noord-Afrika. Het einddoel van vandaag is het hooggelegen El Kef. Na de incheck in het hotel kun je de bovenstad gaan verkennen met de kasbah (fort), de basiliek en de zaouia van Sidi Bou Makhlouf, de stadsheilige, waar we, met ’n beetje geluk, uitleg krijgen van een van zijn nakomelingen. In deze zaouia komen soefi’s ook nu nog samen. Onder het genot van een glaasje sterke thee met pijnboompitten sluit je het dagprogramma af.

Dag 4    Via Makthar naar Kairouan (140 km.)
Vanuit het hooggelegen El Kef daal je af en bereik je het Romeinse Mactaris, nu Makthar genoemd. De aan het forum gelegen triomfboog van Trajanus is een eye-catcher. Behalve het amfitheater, de basiliek en de thermen is er ook de Schola Juvenes waar welgestelde jongeren tot een soort van burgerwacht werden opgeleid. Onderweg zie je het groene gebied in steppelandschap overgaan en tenslotte bereik je Kairouan. Na Mekka, Medina en Jeruzalem is dit de vierde heilige stad voor soennieten. Lange tijd was het verboden terrein, maar tegenwoordig mogen ook niet-moslims de stad betreden.

Dag 5    Kairouan
Je gaat vanochtend met je gids de medina in. Aan de buitenkant van de stadsmuur bezoek je eerst de reusachtige 9e eeuwse Aghlabidenbekkens die de stad in vroeger tijden van water voorzagen. In de Grote Moskee, genoemd naar de stichter van de stad, Sidi Uqba, is de gebedszaal alleen voor moslims toegankelijk, maar door de openstaande cederhouten deuren kun je naar binnen kijken om een goede indruk te krijgen. De binnenhof met de mooi gevormde watercysterne en de zuilengalerijen is zeker zo bijzonder. Verder zie je het prachtige hout- en stucwerk in de zaouia van Sidi Abid el Ghariani en de mooie façade met bloemmotieven en kalligrafie van de Moskee van de Drie Deuren. 's Middags is er voldoende tijd om door de rest van de medina te struinen. Lokale mensen doen hier hun boodschappen en kopen hun tapijten (daar waar Kairouan beroemd om is) in de overdekte souq. Mocht je nóg een mooie zaouia willen zien, dan kun je een taxi nemen of wandelen naar het grote, betegelde heiligdom van Sidi Sahab, even buiten de medina. Deze sidi, was volgens de overlevering ‘n vriend van Mohammed, die drie baardharen van de profeet in zijn kleed meedroeg en ze uiteindelijk meenam in zijn graf. Bezienswaardigheden in Kairouan.

Dag 6    Via Midès, Tamerza en Chebika naar Tozeur (280 km.)
Vroeg vertrek naar het woestijnachtige zuiden. Tegen de Algerijnse grens kom je langs dadelpalmen en cactussen terecht bij het oude verlaten dorpje Midès, gelegen aan een  imposante, diepe kloof.  In Tamerza word je verrast met watervallen die vanuit de dorre rotsen naar beneden kletteren. In Chebika maak je een korte wandeling waarbij je de oase van bovenaf kunt overzien en loop je langs een kabbelend beekje weer naar beneden. Aan het einde van de dag neem je voor twee nachten je intrek in het hotel in het door uitgestrekte palmoases omringde Tozeur.

Dag 7    Tozeur, facultatief naar Nefta
De lekkerste dadels komen uit Tozeur en tijdens een wandelingetje over de zandpaden door de palmoase kom je alles over deze ‘diglet an nur’ te weten. In de oude wijk van het stadje, Ouled el Hadef, zie je hoe in de bakstenen gevels fraaie geometrische patronen zijn gemetseld. Het is leuk om rond te kijken in het kleine charmante ‘Museum Archéologique et Traditionel’. 
Na het ochtendprogramma gaat de couscous met kamelenvlees er vast goed in maar als je liever iets anders eet kan dat ook hoor! De middag is ter vrije besteding. Ga je nog even terug naar de medina of de palmeraie? Of neem je liever een drankje op één van de terrasjes van waar je het leven van dit woestijnstadje aan je voorbij ziet trekken? Maar misschien heb je meer zin in een duik in het hotelzwembad. Voor mensen die wat meer van de omgeving willen zien is er later in de middag een facultatieve excursie naar het authentieke Nefta, de tweede heilige stad van het land en hét centrum van het soefisme. Tegen zonsondergang komt het plaatsje tot leven en kun je hier prachtige foto’s maken.

Dag 8    Via Chott el Jerid naar Douz (100 km.)
Je rijdt via een dam het enorme zoutmeer Chott el Jerid over, een wonderlijke vlakte met zoutkristallen en aan de randen roze, paars, soms rood water. Aan de overkant wacht tussen versteende zandhopen een berbercafé. Rond de middag kom je al aan in de Poort van de Sahara: Douz. Dit is echt een slaperig woestijnstadje met een door (voornamelijk) souvenirwinkeltjes omringd plein. Vanuit Douz kun je per kameel de woestijn in.

Dag 9    Via Matmata naar Tataouine (145 km.)
Via -alweer- een mooie route rijd je nog verder naar het zuiden, naar het gebied van de ‘ksour’, het meervoud van ‘ksar’. Dit zijn complexen van oude graanopbergplaatsen (ghorfa’s). In Matmata zie je veel ondergrondse woningen, sommige worden nog steeds bewoond. In de zomer is het er heerlijk koel en in de winter behaaglijk warm. Voor Star Wars fans is een bezoekje aan Hotel Sidi Driss natuurlijk een ‘must’. Hier werden namelijk scènes voor deze film opgenomen. Zoals vaker het geval is in Tunesië, ligt ook het hotel in Tataouine waar je de komende nacht verblijft weliswaar in de ‘zone touristique’, maar in een mooie omgeving. 

Dag 10    Excursie naar de ksour

De dag begint met een rondje souq in Tataouine zelf en je ontkomt er niet aan bij een van de vele patisserieën van het stadje de zoete specialiteit van deze streek te proeven: de ‘kab el ghazel’ (gazellenhoorn). Mmmmm!!!!
Daarna bezoek je de mooiste ksour in de omgeving. In Ksar Ezzahra is er rondom de ghorfa’s behoorlijk wat bedrijvigheid. Schoolgaande kinderen, mensen die boodschappen doen, oude mannen die een damspelletje spelen. Je kunt er ongestoord rondkijken. Na het hooggelegen Ksar Ouled Soltane, rijd je naar het schilderachtige berberdorp Chenini. Hier kun je een leuke wandeling maken naar de ruïne van de 12e eeuwse citadel en de moskee die in al zijn witheid scherp afsteekt bij de zandkleurige lemen huizen die nog bewoond worden en als het ware tegen de berg lijken te zijn geplakt. Het oude gedeelte van Douiret is een spookdorp en de ksar is vervallen, maar de witte Palmboom Moskee staat er nog trots bij en er hangt een serene stilte.
 

Mozaïek in het museum van El Jem, Tunesië - Saffraan Reizen

Dag 11    Via El Jem naar Mahdia (290 km.)
Vandaag heb je een rit van zo’n 300 kilometer voor de boeg en je maakt een stop in El Jem om er uitgebreid het archeologisch museum en het Colosseum te bekijken. Het museum is een waar mekka voor mozaïekliefhebbers en je kunt er zien dat El Jem en omgeving vele rijke Romeinse villa’s telden. De fundamenten van deze villa’s zijn buiten te bewonderen.
Hét pronkstuk van deze plaats dat tot het werelderfgoed behoort, zag je vast al van veraf  opdoemen: het Colosseum, en eenmaal dichterbij aangekomen blijkt het nog indrukwekkender.  Dit amfitheater kon destijds ongeveer 35.000 toeschouwers herbergen, maar het grootste deel van de stenen zitbanken is verdwenen. Twee derde deel van de uit drie verdiepingen bestaande buitenkant staat daarentegen nog overeind en vanaf de hoogste etage in het auditorium heb je een geweldig uitzicht.
Na El Jem is het nog maar een klein uurtje rijden naar Mahdia, de stad die in de 10e eeuw, onder de dynastie van de Fatimiden, de hoofdstad van het land was.

Dag 12    Mahdia
Vrije dag in deze kustplaats. Een duik in de saffierkleurige zee is natuurlijk verleidelijk, maar Mahdia heeft meer te bieden. Op de smalle Cap Africa die ver de zee insteekt loop je door de Skifa el Kahla de medina in. Vanaf het dak van deze versterkte toegangspoort heb je een goed uitzicht over de stad. Dat heb je trouwens ook vanaf de hooggelegen Borj el Kebir, een 16e eeuwse vesting. Na een bezoek aan de Grote Moskee die uit de Fatimidische periode stamt, het museum, de vissershaven en de souq is het heerlijk bijkomen op het schaduwrijke Place du Caire. Bezienswaardigheden in Mahdia.

Dag 13    Via Zaghouan terug naar Tunis (180 km.)
Op weg naar Tunis doe je het zeer bosrijke Zaghouan aan waar je de Romeinse watertempel, gebouwd in opdracht van keizer Hadrianus (daar is ie weer!) bekijkt. Met ’n beetje fantasie kun je de beelden die destijds in de nissen stonden voor de geest halen. Vanuit deze plaats liep ook het aquaduct dat Carthago van drinkwater voorzag. De geweldige bogen van dit aquaduct krijg je natuurlijk ook te zien. In de middag ben je weer terug in de hoofdstad, inmiddels veel kennis over dit mooie land rijker.

Dag 14    Bardo Museum, vrije middag in Tunis
Vanochtend bezoek je het Bardo museum dat een grote archeologische collectie heeft en een geweldige verzameling mozaïeken afkomstig uit alle Romeinse en Byzantijnse steden in Tunesië.
In de middag heb je nog genoeg tijd om te doen wat je wilt. Ga je de afgelopen twee weken overdenken bij café au lait op één van de vele terrassen aan de Avenue Habib Bourguiba? Of duik je nog even de kleurrijke souqs rondom de Zeitouna Moskee in voor een laatste souvenir? De wijk Halfaouine komt vooral aan het einde van de middag tot leven. Op het gelijknamige plein vind je behalve groenten- en fruitstalletjes ook gezellige cafés.

Dag 15    Tunis - Amsterdam
Transfer naar Carthago Airport. Na 'n korte vlucht sta je weer met beide benen op Nederlandse bodem, maar met je hoofd vast nog in Tunesië!



Bekijk ook de fotogalerij met de mooiste foto's van Tunesië.


Saffraan Reizen organiseert ook:
- een 11 daagse rondreis naar Tunesië
- een 11 daagse rondreis naar de klassieke hoogtepunten van Tunesië
- een 13 daagse rondreis naar Tunesië
En natuurlijk kunnen we ook een reis speciaal voor jou samenstellen!

 

bottom of page