top of page
turkmen3
turkmen21
turkmen16
turkmen1

Turkmenistan 10 daagse rondreis

Voorbeeldprogramma

Dag 01   
Ashgabat, citytour
Dag 02    Ashgabat - Nissa - Nohur - Serdar
Dag 03    Serdar - Turkmenbashi
Dag 04    Excursie naar Gozli Ata en Yangikala
Dag 05    Ochtendvlucht naar Dashoguz. Excursie naar Konye Urgench
Dag 06    Dashoguz - Darwaza - Ashgabat
Dag 07    Ashgabat - Mary (per trein of vliegtuig)
Dag 08    Excursie naar Merw
Dag 09    Mary - Abiverd - Ashgabat
Dag 10    Ashgabat - Amsterdam

 

Turkmenistan_10_daagse_privérondreis.png

• Compleet programma in ontspannen reis
• Kleurige rotsformaties van Yangikala
• Gaskrater in Darwaza
• Unesco sites Nissa, Konye Urgench en Merw

• Deskundig reisadvies
• Persoonlijke benadering
• Uitstekende voorbereiding

Turkmenistan youtube3.jpg

Klik op de foto voor onze reisimpressie.

Het nog weinig bezochte Turkmenistan is een bijzondere bestemming. Gelegen aan de oude Zijderoute heeft het land een aantal mooie cultuurhistorische erfstukken. Vooral Merw en Konye Urgench spannen hierbij de oud-Perzische kroon. Een land van contrasten ook, want naast  de oudheidkundige UNESCO sites is een stad als Ashgabat juist weer het toppunt van modernisme. Bijna volledig opgebouwd uit witmarmeren architectonische hoogstandjes, wordt de hoofdstad niet voor niets ‘de witte stad’ genoemd. Ook de Turkmeense natuur biedt een aantal bijzondere highlights. De gaskrater in Darwaza is er één van. Deze al 30 jaar vlammende krater is te bezoeken op weg naar de noordelijke stad Dashoguz. De pastelgekleurde rotsformaties in Yangikala vormen een prachtig cadeautje van moeder natuur.
Daartussendoor wonen de  bijzonder vriendelijke en kleurrijke Turkmenen die je onderweg zult tegenkomen in de bazaars en in de nomadendorpjes.Dag 1     Aankomst in Ashgabat
Een Engelssprekende gids laat je tijdens een stadstour de fraaiste gebouwen en monumenten van de ‘witte stad’ zien waaronder een  bezoek aan  Gypjak, de moskee en het mausoleum van de voormalige leider van het land, Turkmenbashi. Ook zien we het  monument voor de gevallenen door de aardbeving van 1948, de neutraliteitsboog, het monument van de onafhankelijkheid en het Nationaal Museum. Je sluit de tour af met een  bezoekje aan de Russische Bazaar.

Dag 2    Ashgabat - Nissa – Nohur  – Gyzylarbat
Vandaag trek je het achterland van Ashgabat in. In het nomadendorp Nohur bevind je je in een heel andere wereld. Je wordt er verwelkomd door kleurig uitgedoste Turkmenen en zij gunnen je een kijkje in hun dagelijkse leven op het plattenland. Daarvóór bezoek je de eeuwenoude resten van Nissa. Deze UNESCO stad behoorde eens tot de Parthen die hier anderhalve eeuw voor Christus hebben geregeerd.
Aan het eind van de middag kom je aan in je eenvoudige hotel in Gyzylarbat.

Dag 3    Gyzylarbat  – Turkmenbashi
Je vervolgt de landelijke route naar de Kaspische Zee. Het reisdoel van vandaag is de havenstad Turkmenbashi,  vernoemd naar de Turkmeense leider die tot 2006 regeerde. Naast het havengebied bezoek je hier de Russisch Orthodoxe kerk en de bazaar.

Dag 4     Turkmenbashi - Gozli Ata - Yangikala - Turkmenbashi
Vandaag wordt de auto voor een four wheel drive verruild. Er staat  namelijk een tour naar de fenomenale canyon van Yangikala op het programma. Het roze en oranje gesteente is miljoenen jaren geleden gevormd door de zee en vormt  door hun geërodeerde uitlopers een spectaculair geheel. Onderweg breng je een bezoek aan de pelgrimsplaats Gozli Ata, de plaats waar de sufi geleerde Gozli sinds de 14e eeuw begraven ligt. Je kunt hier samen met de  pelgrims picknicken maar je kunt ook van de gelegenheid gebruik maken om nog een wens te doen bij het mausoleum. Zou je ook willen overnachten in het pelgrimsoord geef dit dan aan op je offerteformulier. Je reist dan de volgende ochtend weer terug naar Turkmenbashi. 

Dag 5    Turkmenbashi -  Dashoguz - Konya Urgench
In de ochtend vlieg je, of ga je met de trein naar Dashoguz en wordt het weer tijd voor cultuur in Konya Urgench. De hoofdstad van Khorezm in de 13e eeuw, Konye Urgench oftewel Gurganj,  zoals de Perzen het noemden, was een glorieus handelscentrum in de 12e en 13e eeuw.  Nu is er een groot aantal mausolea te bezoeken. Het belangrijkste is het mausoleum van Nejameddin Kubra, een soefi leraar en poëet die hier tot op vandaag wordt vereerd.  Sinds 2005 staat Konye Urgench op de werelderfgoedlijst van Unesco.

 

Saffraan Reizen  Konya Urgensh Turkmenistan

 
Dag 6     Dashoguz - Darwaza - Ashgabat
Een flinke rit door het woestijnlandschap van Karakorum vraagt om aangepast vervoer; de four wheel drive. Je gaat op weg naar een ander Turkmeens natuurfenomeen: de gaskrater in Darwaza. Deze krater is ontstaan toen ruim veertig jaar geleden een gasboorplatform instortte. Na de bezichtiging heb je een BBQ diner overnacht je in een yurt midden in het woestijnlandschap van Karakorum.  Wil je niet overnachten in de woestijn geef dit dan aan op je offerteformulier. Dan rijd je terug  naar Ashgabat waar je het woestijnzand van je af kunt douchen in je hotel.

Dag 7    Ashgabat - Mary
Je kunt naar het noordoostelijk gelegen Mary met de trein of met een binnenlandse vlucht. Een bezoek aan het museum aldaar is een must. Het herbergt een mooie collectie goed gedocumenteerd cultureel erfgoed waarvan een groot deel afkomstig is uit de nabijgelegen opgravingen in Merw en Gonur Depe.
Merw was in de 12e eeuw een belangrijk islamitisch centrum. Het kon zich meten met de steden Damascus en Baghdad. Het uitgestrekte terrein van Merw huisvest eigenlijk meerdere ruïnesteden waaronder Sultan Kala en Giaur Kala.

Dag 8     Merw
Vandaag een dagje voor jezelf. Het is mogelijk de opgravingen in Gonur Depe te bekijken of je kunt een dagje relaxen in Mary en eventueel een bezoekje brengen aan de lokale bazaar of het tapijtmuseum.  Wil je deze dag begeleid worden door een Engelssprekende gids geef dit dan aan op je offerteformulier. 

Dag 9     Mary - Abiverd - Asghabat
Je laatste reisdag door Turkmenistan, van Mary naar Ashgabat, voert je langs de Iraanse grens. Je bezoekt de laatste grote opgraving van Turkmenistan in Abiverd, vroeger een belangrijke plaats op de Zijderoute.  Eventueel kun je ook met de trein rechtstreeks van Mary naar Ashgabat. Aan het eind van de middag kom je aan waar je begonnen bent: Ashgabat. Op deze laatste avond in Turkmenistan kun je lekker gaan eten in een lokaal restaurant. Na het eten kun je dan nog genieten van de uitbundige feestverlichting van ‘Ashgabat by night’.

Dag 10    Ashgabat - Amsterdam
Tijd om je koffer te pakken vol met  mooie nieuwe ervaringen en terug te vliegen naar Amsterdam. 

 
 
Deze individuele rondreis is aan te passen of uit te breiden met de volgende koffers:

Extra koffer Turkmenistan - Saffraan Reizen

extra koffer: Turkmenbashi, Yangikala Canyon, Gozli Ata, Nissa, Nohur Serdar. Met trein- en/of privéchauffeur
 (Klik op de koffer voor meer informatie)

Extra koffer Turkmenistan - Saffraan Reizen

extra koffer: Gaskrater Darwaza met/zonder woestijnovernachting 
 (Klik op de koffer voor meer informatie)          

koffer-aubergine.png

extra koffer: Bezoek aan Mary, Merw, Gonur Depe, Abiverd, met (nacht)trein en/of privéchauffeur 

 (Klik op de koffer voor meer informatie) 

Bekijk ook de fotogalerij met de mooiste foto's van Turkmenistan en lees onze reisblog.

 
Saffraan Reizen organiseert ook:
- een 19 daagse rondreis door Turkmenistan & Oezbekistan

- Hoogtepunten van de Zijderoute, rondreis door Iran, Turkmenistan en Oezbekistan
En natuurlijk kunnen we ook een reis speciaal voor jou samenstellen!

bottom of page