top of page
dhow
barka
mirbat
boot
wadi

Praktische informatie Zuid-Oman 10 daagse rondreis

Praktische informatie


Accommodatie
Tijdens deze reis wordt aan het begin gebruik gemaakt van 'n 3* hotel. Aan het einde van de reis verblijf je in een 5* hotel met privéstrand. De kamers zijn voorzien van een toilet en douche en beschikken over airconditioning. Er wordt één nacht geslapen in een eenvoudig tentenkamp in de woestijn. Hier zijn bedden, kussens en dekens aanwezig. De tweede nacht in de woestijn is er sprake van 'wildkamperen' in koepeltentjes. Matrassen, dekens en kussens zijn aanwezig.
Het is mogelijk tegen een meerprijs 4* of 5* hotels te boeken op aanvraag. 

Vervoer 
In Salalah en omgeving vindt het vervoer plaats met een personenauto of een klein busje en soms een four wheel drive. In de woestijn wordt gereden in four wheel drives. De auto's worden bestuurd door een lokale Engelssprekende chauffeur/gids. In het geval van selfdrive kun je kiezen tussen een personenauto en een four wheel drive.

Reisbegeleiding
Onze lokale agent regelt de hotels en transfers. De chauffeur/gids die je rondrijdt kan je van behulpzaam zijn bij praktische kwesties.
 
Paspoort en visa
Voor Nederlandse en Belgische reizigers is voor Oman een paspoort nodig dat nog tenminste 6 maanden geldig is bij vertrek uit Oman.
Vanaf 21 maart 2018 dienen ingezetenen van de EU hun visum vóór vertrek online geregeld te hebben. Doe dit niet te vroeg en maximaal 4 weken voor vertrek.
De kosten bedragen 5 OMR (ca. € 12,-)bij een verblijf van max. 10 dagen,  en 20 OMR (ca. € 45,-) bij een verblijf van max. 30 dagen.
Zorg ervoor dat je tenminste één paspoortkopie bij je hebt van de pagina waar je gegevens en pasfoto op staan.

Na boeking van je reis naar Oman ontvang je meer informatie over de visumaanvraag.

 

N.B. Op dit moment (2023) geldt het volgende: Reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit hoeven bij een verblijf van minder dan 14 dagen in Oman geen visum meer te kopen. Lees hier meer over op https://fm.gov.om/visitors/entry-visas/.

Geld
De munteenheid in Oman is de Omaanse Rial (OMR). Op de luchthaven en in Salalah zelf kun je geld wisselen.  Pinnen is ook mogelijk in deze plaatsen. We raden je aan om ook cash euro’s en/of dollars mee te nemen. Op veel plaatsen kun je met je creditcard betalen. Zie ook https://www.wisselkoers.nl/

Vooraf je bankpas instellen
Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Oman dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’ of 'Azië'. Als dat via je internetrekening niet mogelijk is, doe je er goed aan om ruim voor vertrek contact op te nemen met je bank en toestemming te vragen voor tijdelijk gebruik van je bankpas buiten Europa.

Kosten
Oman is geen goedkope bestemming. Prijzen van maaltijden en drankjes variëren zeer. Voor een gemiddelde avondmaaltijd betaal je ca. € 12,- p.p.
Entrees zijn niet inbegrepen, maar de meeste bezienswaardigheden zijn gratis toegankelijk.

Fooien
In Oman is het normaal om fooien te geven voor verleende diensten. Het is gebruikelijk om hiervoor een fooienpotje te maken met kleingeld waaruit de fooien voor het hotelpersoneel, gidsen, chauffeur(s) etc. worden betaald. Per reis geven we hiervoor een indicatie.

Gezondheid
Het is niet verplicht, maar vaccinaties DTP en Hepatitis A worden aangeraden. Informeer in elk geval bij je huisarts of de plaatselijke GGD. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reisadvisering: www.lcr.nl/Landen/Oman.
Let goed op met wat je eet. Zorg ervoor dat je altijd eet bij restaurants waar het druk is en waar vooral veel lokale bevolking is. Dit betekent dat het eten er goed is en er steeds verse aanvoer is.
Drink voldoende en zorg dat je altijd een fles water (geen kraanwater!) bij je hebt.

Eten en drinken
Het ontbijt tijdens de reis is inbegrepen, dit geldt ook voor de lunches en diners tijdens de woestijntocht. De overige maaltijden en drankjes zijn niet inbegrepen. Tijdens de reis kun je natuurlijk in het hotel eten, maar ook op eigen gelegenheid –en dat is veel leuker- de Omaanse keuken leren kennen. Als je een chauffeur hebt weet hij vast en zeker leuke plekjes te vinden.
Het kraanwater in Oman is niet geschikt als drinkwater (wel om je tanden te poetsen) maar vrijwel overal is mineraalwater in kleine of grote flessen te koop. Let er wel op dat de fles bij aankoop verzegeld is.

Kleding
Omani's zijn redelijk gewend aan westerse toeristen en hun manier van kleden. Toch vinden ze het fijn als er rekening wordt gehouden met de lokale gebruiken en we raden aan om er, zeker in het binnenland, netjes gekleed (schouders, hals en knieën bedekt) bij te lopen. Tijdens moskeebezoek is een hoofddoek voor de dames verplicht. Korte broeken worden, ook door mannen, niet gedragen.
Zorg ervoor dat je altijd een sjaal bij je hebt om eventueel om te kunnen slaan.

Klimaat
Over het algemeen heeft Oman een warm en droog klimaat met zeer weinig neerslag. In de kustgebieden is de luchtvochtigheidsgraad in de hete zomer hoog. In het binnenland is het juist erg droog. In de Dhofar regio (zuiden) heerst het hele jaar door een vrij mild klimaat. De temperaturen variëren  tussen de 15° C. In de winter tot 48° C. in de zomer. In de woestijn kan de temperatuur zelfs oplopen tot 54°C. In de avond kan het flink afkoelen, zeker in de woestijn zijn de temperatuurverschillen tussen dag en nacht groot. De winter, het voor- en het najaar zijn de beste perioden om te reizen in Oman. Zie ook www.klimaatinfo.nl/oman/.

Islam en Ramadan
Oman is een islamitisch land. Ongeveer driekwart van de bevolking belijdt de ibaditische islam. De soennieten christenen vormen bijna een kwart van de bevolking en slechts een hele kleine minderheid is sji’itisch. Hoewel de islam de officiële staatsgodsdienst is betekent dit niet dat er een zuiver islamitische wetgeving is.
Tijdens de Ramadan zal het op straat overdag wat rustiger zijn dan normaal. Restaurants kunnen gesloten zijn en ook de openingstijden van musea, banken en kantoren zijn aangepast. Zij gaan vaak eerder dicht. Het is aan te raden om niet in het openbaar te eten en te drinken.
Tegen zonsondergang is het moeilijk een taxi te krijgen. Iedereen wil dan naar huis om te gaan eten. In de avond is het drukker en is er een feestelijke sfeer.

In 2025 is de Ramadan van ongeveer 28 februari t/m 29 maart. In 2026 zal dat van ongeveer 17 februari t/m 19 maart zijn.


Elektriciteit
Het is raadzaam een adapter mee te nemen omdat meestal een driepolig systeem gehanteerd wordt. Vaak kun je deze ook lenen in het hotel.
Zie ook: http://electricaloutlet.org/type-g.
Normaal gesproken is het geen probleem je batterijen op te laden. Zorg wel dat je voldoende reserve batterijen bij je hebt.

Communicatie
Met je mobiel kun je over het algemeen goed telefoneren in Oman, je kunt dit het beste navragen bij je provider. Er zijn internetcafé’s en de meeste hotels beschikken over Wifi. In het woestijnkamp is er geen internetverbinding.

Tijdsverschil
In de zomer is het in Oman twee uur later dan in Nederland. In de winter is er drie uur verschil.

Bagage
Je kunt je bagage meenemen in een niet al te grote koffer, een rugzak of een reistas. Het toegestane bagagegewicht is maximaal 20 kilo. Daarnaast kun je een kleine tas of rugzak voor je handbagage meenemen in het vliegtuig.
Verder raden wij je aan om voor deze reis de volgende zaken mee te nemen:

•     lichte kleding
•    (warme) trui, vest of jack
•    in de winter evt. regenjas en paraplu
•    goede schoenen met voldoende profiel
•    zwemkleding
•    badslippers en/of waterschoenen
•    evt. snorkelspullen
•    iets voor op je hoofd tegen de zon, sjaal
•    evt. lakenzak voor overnachtingen in de woestiijn
•    geldbuidel (bv. voor onder je kleren)
•    zonnebril
•    zonnebrandcrème
•    lippenbalsem
•    EHBO spullen, anti-diarreemiddel, ORS
•    oordopjes, anti-muggenmiddel
•    wekker
•    zaklamp, reservebatterijen
•    zakmes
•    adapter met drie polen
•    reisverzekering en de kopie van de polis
•    vaccinatieboekje
•    kopieën van belangrijke documenten en evt. recepten van medicijnen
•    reisgids over Oman

 

 

Meer reisinspiratie vind je op de pagina ‘Films, boeken & handige links


Tot slot

​We doen onze uiterste best om de reizen uit te voeren conform de verwachtingen die je redelijkerwijs van deze reizen mag hebben. In de bestemmingen waarin we reizen gelden soms andere regels normen en waarden. Ook kunnen plotseling bestaande regels worden aangescherpt of blijkt er iets gesloten dan normaal open is of iets dergelijks. Zijn er tijdens de reis dingen die echt anders zijn dan je op grond van onze informatie mocht verwachten, laat dit dan duidelijk en tijdig, d.w.z. tijdens de reis weten, aan de plaatselijke contactpersoon. Als  je er met hem of haar niet uitkomt schroom dan niet om contact op te nemen met ons kantoor in Nederland.

 

 

Lees ook de algemene reisvoorwaarden.

bottom of page