top of page
tajine
bazaar in shiraz
In de souq van Amman

Musakhan, gerecht van kip met brood

Musakhan

Dit gerecht dat zijn oorsprong kent in de Palestijns-Arabische keuken bestaat uit geroosterde kip, gebakken uien, goudgele amandelen, sumak (gemalen, gedroogde rode besjes van de sumakplant) en knoflook. Je serveert het met flatbread.

Ingrediënten voor 2-4 personen:

- ½ zakje gist

- 300 g bloem

- 4 el sumak

- 4 tenen knoflook

- 4 kipdijfilets

- 4 uien

- olijfolie om te bakken + olijfolie van de beste kwaliteit

- 100 g amandelen blanke, grofgehakt

- 1 handje peterselieblaadjes

- Griekse yoghurt

musakhan - Saffraan Reizen

 

Bereiding:

Los de gist op in ± 3 el lauwwarm water en laat even staan. Meng het gistwater door de bloem met 1 el sumak en zout en voeg zoveel lauwwarm water (± 150 ml) toe dat het een samenhangend deeg wordt. Kneed het deeg nog 10 minuten door en laat het afgedekt ± 30 min. rijzen op een warm plekje in je huis.

 

Verhit ondertussen de oven tot 200°C. Rasp de knoflook, voeg 2 el sumak en zout toe en wrijf de kip er goed mee in. Snijd de uien in halve ringen. Verhit een flinke scheut olijfolie en bak de uien met de rest van de sumak en wat zout 15 min. op laag vuur. Leg de kipdijfilets in een ovenschaal met het aanhangende sumak-knoflookmengsel en besprenkel ze met een flinke scheut olijfolie. Bak ze eerst 10 min. onder de grill en daarna nog ± 30 min. op 180°C tot ze gaar en goudbruin zijn.

 

Kneed het deeg nog even door en maak er ± 16 bolletjes van. Laat ze nog ± 15 min. rijzen. Bak intussen de amandelen in een laagje olijfolie goudbruin. Rol de balletjes uit tot kleine dunne cirkels. Verhit een gladde grillplaat of (gietijzeren) koekenpan zonder olie en bak zodra de pan goed heet is het platbrood enkele seconden aan elke kant. Bak zo minstens 8 platte broodjes en maak daarna ook de rest van het deeg op, voor erbij.

 

Leg op ieder bordje of op een grote schaal een platbroodje, verdeel er wat stukjes kip op en schep er rijkelijk sumak-uien en amandelen over. Besprenkel met je beste olijfolie (wil je je een echte Palestijn voelen, gebruik dan veel olie) en leg er nog een platbroodje op. Herhaal deze lagen met de kip en de sumak-uien en weer olijfolie. Geef er wat groene peterselieyoghurt bij: pureer een handje peterselieblaadjes door wat Griekse yoghurt met wat zout.

Geen tijd of zin om zelf brood te bakken? Je kunt flatbread ook gewoon kopen bij Arabische en Turkse bakkers of bij sommige supermarkten.

 

Bron: Souq, Nadia Zerouali & Merijn Tol

bottom of page