top of page
armenie kerk
georgie
georgie tbilisi
IMGP5809
IMGP5735

Armenië, via Georgië naar Oost-Anatolië 14 daagse rondreis

Voorbeeldprogramma

Dag 01   
Amsterdam - Yerevan
Dag 02    Yerevan, citytour
Dag 03    Excursie naar Garni en Geghard
Dag 04    Yerevan - Khor Virap - Noravank - Areni - Yerevan
Dag 05    Yerevan - Aragats - Fort Amberd - Gyumri
Dag 06    Gyumri - Bavra - Vardzia - Abastumani
Dag 07    Abastumani - Valle - Kars
Dag 08    Kars, excursie naar ruïnes van Ani
Dag 09    Kars - Ishak Pasha Palace - Dogubeyazit
Dag 10    Dogubeyazit - Van
Dag 11    Vanmeer
Dag 12    Van - Istanbul
Dag 13    Istanbul
Dag 14    Istanbul - Amsterdam


• Rondreis door het oude Armeense rijk
• De Ararat van alle kanten
• Klassieke ruïnestad Ani bij Kars
• Cultuur en ontspanning op het Vanmeer
• Oriëntaalse afsluiter in Istanbul

• Deskundig reisadvies

• Persoonlijke benadering
• Uitstekende voorbereiding   

 


Het eeuwenoude Armeense erfgoed heeft tijdens deze reis een hoofdrol met de mythologische berg 'de Ararat' als stralend middelpunt. Dit  monumentale natuurwonder is al te zien als je aankomt in de hoofdstad Yerevan. Laat je verrassen door deze levendige stad met haar mooie pleinen, indrukwekkende musea en muzikale fonteinen. Een fraaie, bergachtige route naar het zuiden brengt je tot vlakbij de Iraanse grens. Op weg naar de Georgische grens wandel je door de hoogste bergketen van Armenië: de Aragats.  In  Georgië  breng je een bezoek aan de grottenstad van koningin Tamar uit de 12e eeuw. Eenmaal de Turkse grens over beland je in een andere cultuur, maar met een gemeenschappelijke geschiedenis. De voormalige Armeense hoofdstad Ani nabij Kars toont de overblijfselen van een rijke cultuur en een tolerante samenleving.  Je ontmoet de Ararat nogmaals aan Turkse zijde bij  Dogubeyazit. In het Van district bevindt zich de bakermat van zoroastristisch en Armeens apostolisch erfgoed. Een boottocht op het grote Vanmeer met een bezoek aan Akdamar eiland is een van de culturele hoogtepunten van deze reis. Met het oriëntaalse Istanbul wordt de reis waardig afgesloten.


Dag 1    Aankomst in Yerevan

Op de luchthaven word je ontvangen door de vertegenwoordiger van onze Armeense reisagent. Deze brengt je in ongeveer 20 minuten naar je hotel.
 
Dag 2     Yerevan citytour
De eerste kennismaking met de levendige stad Yerevan kan op eigen gelegenheid of onder begeleiding van een stadsgids. De chauffeur brengt je naar een aantal highlights van de stad. De eerst stop maak je bij het monumentale beeld van ‘Moeder Armenië’, waar je een prachtig uitzicht hebt over de stad. Bij helder weer zou je de Ararat al kunnen zien. Vervolgens kun je een stop maken bij het Plein van de Republiek, het plein van het operahuis en het kunstpaleis van Cafesjian aan de Cascade. Deze kunstverzamelaar heeft zijn gehele kunstcollectie aan Yerevan geschonken: een beeldentuin met beroemde namen als ‘Botero’ en een bijzondere verzameling glaskunst binnen in het museum. Ook bezoek je het Matenadaran museum dat de grootste collectie middeleeuwse Armeense manuscripten bevat.

Er is een aantal mooie musea te bezoeken zoals het Nationaal Historisch Museum en het Kunstmuseum. Yerevan is echter ook een heerlijke stad om lekker rond te struinen. Er zijn tal van restaurantjes waar je kennis kunt maken met de Armeense keuken. 
 
Dag 3    Excursie naar Geghard en Garni tempel (facultatief naar Echmiadzin)
In de ochtend rijd je naar het ten zuidoosten van Yerevan gelegen Geghard complex om de middeleeuwse kloosters te bekijken. Geghard, grotendeels uitgehouwen uit rotsen, behoort tot het werelderfgoed van Unesco. Niet ver van Geghard staat de tempel Garni die dateert uit de eerste eeuw na Christus. Deze in uitstekende staat verkerende tempel is de enige pre-christelijke tempel die in Armenië te vinden is.  De tempel staat op de top van een canyon. Het is mogelijk om in deze canyon een wandeling te maken van ongeveer 1 uur waarbij je uitzonderlijke basaltrotsformaties zult tegenkomen. Deze rotsformaties worden wel  de ‘symphonie van stenen’ genoemd omdat ze doen denken aan reusachtige orgelpijpen.
In de middag kun je eventueel het religieuze centrum van Armenië bezoeken:  Echmiadzin. Hier zetelt de bisschop en het wordt daarom veel bezocht door Armeense gelovigen. Op het terrein bevindt zich  de kathedraal van Echmiadzin met bijzondere fresco’s, een klooster en een aantal memorials.

Day 4     Yerevan - Khor Virap – Ararat – Noravank - Areni - Yerevan (220 km)
In de ochtend rijd je naar het zuiden van Armenië. De eerste stop is in Khor Virap,  letterlijk ‘Diepe Put’. Deze put verwijst naar de plek waar Gregorius de Verlichter 13 jaar in gevangenschap heeft doorgebracht. Deze plaats is niet alleen van grote historische betekenis door het begin van de kerstening van Armenië in 301, maar ook vanwege de ligging. Vanaf Khor Virap kijk je uit over West-Armenië, het Armeense deel dat nu tot Turkije behoort.
Je vervolgt je weg naar Noravank waar je een prachtig gelegen in rode steen opgetrokken kloostercomplex bekijkt. Na een smakelijke Armeense lunch maak je een korte stop in Areni. Dit dorp is bekend vanwege de heerlijke wijnen die in deze regio worden geproduceerd.

Dag 5    Yerevan -  Aragats - Fort Amberd - Gyumri (121 km)
Vandaag verlaat je Yerevan en rijd je naar het noorden. Eerst wordt het prachtige landschap rond de hoogste bergen van Armenië verkend: de Aragats. Wellicht kom je onderweg de schapenkuddes tegen van de Jezidi’s die hier een nomadisch bestaan leven. Op 2300 meter stop je bij Fort Amberd  dat behalve als verdedigingsfort ook lange tijd heeft gefungeerd als kasteel van koningen en koninginnen. Na de lunch ga je op weg naar Gyumri, maar eerst maak je nog een stop bij het monument van het Armeense alfabet. De taalgeleerde Mashtots heeft dit alfabet in 405 ontwikkeld. In Gyumri maak je een kleine citytour om de bijzondere architectuur van de stad te bekijken.

Dag 6    Bavra - Vardzia – Abastumani (160 km)
Na het ontbijt vertrek je naar de Armeens-Georgische grens in Bavra. Na het checken van de paspoorten rijdt je onder begeleiding van een Georgische gids verder naar de grottenstad Vardzia. Onderweg daar naartoe geniet je van het  mooie gevarieerde landschap en maak je een korte stop bij het middeleeuwse Khertvisi fort. Je kunt picknicken vlakbij Vardzia.  De grottenstad is een uit rotsen gehouwen stad die in de 12e eeuw werd gebouwd door koningin Tamar die destijds regeerde. De stad werd aanvankelijk gebruikt als fort maar groeide uit tot een religieus, cultureel en politiek centrum van het land. Je doet er ongeveer 2 uur over om de grottenstad  goed te bekijken.  In de loop van de middag trek je verder naar Abastumani. Dit is gelegen aan de rand van het Kharagauli Nationale Park. In de avond kun je de Georgische sterrenhemel bewonderen bij het observatorium dat in Abastumani is gelegen.

Dag 7    Abastumani – Valle (Posof) grensovergang - Kars (170 km)
Na een lekker ontbijt bekijk je in Akhaltsikhe het oude stadscentrum Rabati, een bijzondere architectonische mix van Georgische en islamitische oorsprong. Na de lunch rijd je naar de Turks-Georgische grens bij Valle.  Hier verander je van auto en worden de paspoorten en visa gecheckt. Op weg naar Kars kun je de Ararat wellicht weer in vol ornaat aanschouwen.

 

Anatolië, Ani - Saffraan Reizen


Dag 8    Kars – ruïnes van Ani – Kars
Deze dag  kun je helemaal besteden aan een bezoek aan Kars en aan de oude hoofdstad van het Armeense rijk: Ani. Deze bijzondere ruïnestad omvat een groot aantal kerken, moskeeën, de resten van de citadel en de kathedraal van Ani. Het ligt op het drielandenpunt Georgië – Armenië - Turkije en kwam in 1920 in Turkse handen. Kars zelf is een bijzonder stadje met een heel aparte sfeer.

Dag 9    Kars – Ishak Pasha Palace – Dogubeyazit (200 km)
Je verlaat Kars en trekt zuidwaarts naar Dogubeyazit, de plaats waar je de Ararat het dichtst kunt naderen. Voordat je in Dogubeyazit aankomt bezoek je het 17e eeuwse multiculturele Ishak Pasha Paleis. Dit architectonisch hoogstandje heeft namelijk elementen in zich van Ottomanen, Georgiërs, Armeniërs, Perzen en Seldjuken. Je luncht of dineert op een plaats waar je kunt genieten van uitzicht op de Ararat.

Dag 10    Dogubeyazit - Vanmeer (130 km)
Ongeveer 130 km van Dogubeyazit ligt het Van district. De bakermat van zoroastrisme en Armeens apostolisch erfgoed. Van zelf is een flinke stad maar heeft haar provinciale karakter behouden. Het merendeel van de bevolking is Koerdisch. En als je Koerdisch zegt, zeg je kleur. Bezoek daarom zeker de lokale markt

Dag 11    Vanmeer
Een dagje het water op. Per boot vaar je over het meer en doe je onderweg het eiland Akdamar aan. Daar bezoek je het goed geconserveerde Armeense kerkje uit de 10e eeuw. Natuurlijk mag een vismaaltijd niet ontbreken als je over het meer vaart.  Ook breng je een bezoek aan de ruïnes van het Urartische rijk dat hier in de 7e eeuw voor Christus gesitueerd was.

Dag 12 & 13    Van - Istanbul
Op dag 12 verlaat je dit gebied met zijn Armeense erfgoed vlieg je naar het uitbundige stadsleven van Istanbul.  Duik in de oriëntaalse cultuur van deze levendige stad, bekijk het Topkapi museum, de Hagya Sophia, de Blauwe moskee, de bazaar, maak een boottocht over de Bosporus of neem een bad in een traditionele hammam. Kortom, een mooie afsluiting van een mooie reis.

Dag 14    Istanbul - Amsterdam
Vandaag pak je al je ervaringen in je koffer en vlieg je weer naar Amsterdam.

 
 
Deze rondreis is uit te breiden met:
 

extra koffer: een aantal dagen in Istanbul
(Klik op de koffer voor meer informatie)

extra koffer: verlenging in Ankara, Göreme en Cappadocië
(Klik op de koffer voor meer informatie)

kofferset: 18 daagse Georgië, Armenië en Oost-Anatolië
(Klik op de koffer voor meer informatie)

Bekijk ook de fotogalerijen met de mooiste foto's van Armenië en Georgië.

 
Saffraan Reizen organiseert ook:
- een
15 daagse rondreis naar Georgië & Armenië
- een 10 daagse rondreis naar Armenië
- een 10 daagse rondreis 'Armenië in bloei'

- een 15 daagse rondreis Georgië Compleet
En natuurlijk kunnen we ook een reis speciaal voor jou samenstellen.
 

bottom of page