top of page
armenie kerk
georgie
georgie tbilisi
IMGP5809
IMGP5735

Praktische informatie Armenië, via Georgië naar Oost-Anatolië 14 daagse rondreis

Praktische informatie


Accommodatie
Tijdens deze reis wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van centraal gelegen 3* hotels. De kamers zijn voorzien van een toilet en douche.
Het is mogelijk tegen een meerprijs 4* of 5* hotels te boeken.
     
Vervoer 
Je reist in een auto met AC en een niet-Engelssprekende chauffeur. 

Reisbegeleiding en gidsen
Voor het Armeense gedeelte is er op 2 dagen een gids ingehuurd; tijdens de stadstour in Yerevan en de dagexcursie naar Garni en Geghard. Als je dat wenst kan er voor meerdere dagen een Engelssprekende reisbegeleider met je meereizen. Het kan zijn dat deze persoon eveneens je chauffeur is, maar het kan ook een aparte persoon zijn.  De gids is tevens verantwoordelijk voor de organisatorische aspecten van de reis. Hij/zij geeft  inhoudelijke uitleg op de te bezoeken sites, en vertelt over de geschiedenis, cultuur, religie, etc. Ook kan hij of zij suggesties geven voor bv. restaurants en adviseren over de invulling van vrije dagen.
In Turkije is het mogelijk een Engelssprekende gids mee te laten reizen voor de hele Turkse programma of voor  een aantal dagen zoals in Ani en tijdens de dagexcursie op het Vanmeer.

Paspoort en visa
Voor Nederlandse reizigers is voor Armenië, Georgië en Turkije een paspoort nodig dat nog tenminste 6 maanden geldig is bij vertrek uit Turkije. Sinds maart 2013 is een visum voor Armenië en Georgië niet meer nodig.
Voor Turkije is een visum nodig dat voorafgaand aan de reis dient te worden aangeschaft.
Zorg ervoor dat je tenminste één paspoortkopie bij je hebt van de pagina waar je gegevens, het visum en je pasfoto op staan.

Geld
De Armeense munteenheid is de Dram (AMD). Voor 100 Dram betaal je ca. € 0,20. Georgië heeft de Lari en Turkije de Lira. Voor € 1,- krijg je ongeveer 2,8 Lira. Op de luchthaven kun je geld wisselen en/of pinnen. Dit kan verder in elke grote plaats.  We raden aan om ook cash euro’s mee te nemen. Zie ook www.vreemdgelddirect.nl

Vooraf je bankpas instellen
Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Armenië, Georgië en Turkije dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’ of 'Azië'. Als dat via je internetrekening niet mogelijk is, doe je er goed aan om ruim voor vertrek contact op te nemen met je bank en toestemming te vragen voor tijdelijk gebruik van je bankpas buiten Europa.

Kosten
Alle drie de landen zijn redelijk goedkope bestemmingen. Bij sommige musea en archeologische sites zijn de entrees wat aan de hoge kant. Entrees zijn niet bij de reissom inbegrepen.
De te bezoeken kerken zijn gratis toegankelijk. Het kan zijn dat er op sommige plaatsen geld wordt gevraagd voor het maken van foto’s. Maaltijden en niet-alcoholische-drankjes zijn over het algemeen niet duur. Voor een gemiddelde avondmaaltijd betaal je ca. € 10,00 p.p.

Excursie
In de middag van dag 3 bestaat de mogelijkheid deel te nemen aan een facultatieve excursie naar de heilige stad Echmiadzin. De excursie wordt begeleid door een Engelssprekende gids. Vervoer en entreekaartjes zijn inbegrepen. De kosten bedragen € 30,- p.p. Als je hieraan wilt deelnemen kun je dit aangeven op het boekingsformulier.

Fooien
In Armenië, Georgië en Turkije  zijn de salarissen niet hoog en het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Het betreft hier met name je chauffeur, gids en de 'kofferdragers' in de hotels.

Gezondheid
Het is niet verplicht, maar vaccinaties DTP en Hepatitis A worden aangeraden. Informeer in elk geval bij je huisarts of de plaatselijke GGD. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reisadvisering www.lcr.nl. In het noordoosten van Armenië komt sporadisch malaria voor. Het is niet nodig om malariapillen te slikken, een anti-muggenspray of gel is voldoende.
Let goed op met wat je eet. Zorg ervoor dat je altijd eet bij restaurants waar het druk is en waar vooral veel lokale bevolking is. Dat betekent dat het eten er goed is en er steeds verse aanvoer is.
We adviseren om een middel tegen diarree mee te nemen en een zoutoplossing (ORS) tegen uitdroging. Drink voldoende en zorg dat je altijd een fles water (geen kraanwater!) bij je hebt.

Eten en drinken
Het ontbijt tijdens de reis is inbegrepen. Overige maaltijden en drankjes niet. Tijdens de reis kun je natuurlijk in het hotel eten, maar ook op eigen gelegenheid -en dat is veel leuker- de lokale keuken leren kennen.
Het kraanwater in deze bestemmingen is niet geschikt als drinkwater (wel om je tanden te poetsen) maar vrijwel overal is mineraalwater in kleine of grote flessen voor een lage prijs te koop. Let er wel op dat de fles bij aankoop verzegeld is.

Kleding
Armeniërs, Georgiërs en Turken zijn gewend aan westerse toeristen en hun manier van kleden. Toch vinden ze het fijn als er tijdens kerkbezoek of een bezoek aan een heilige plaats rekening wordt gehouden met de lokale gebruiken. Voor vrouwen adviseren we standaard een hoofddoekje of sjaal bij zich te dragen voor het geval hoofdbedekking gewenst is. Oost-Turkije is een relatief traditioneel gebied en we adviseren om daar uit respect schouders te bedekken en geen korte rokken of broeken te dragen.  Voor de heren geldt dat blote benen, ook niet vanaf de knie, niet worden gewaardeerd in een kerk.

Klimaat
Armenië en Georgië liggen in het zuidelijke Kaukasusgebied. Er heerst over het algemeen een landklimaat, dat door de vaak grote hoogte niet tot te hoge temperaturen leidt. De gemiddelde temperaturen in de zomermaanden liggen tussen de 25 - 30°C. In Yerevan, dat lager ligt, kunnen de temperaturen oplopen tot 40°C. In het voor- en najaar heb je te maken met temperaturen van gemiddeld 20°C. In de nachten kan het soms flink afkoelen. De winters zijn koud en grote delen van het land zijn maandenlang met sneeuw bedekt. Oost-Turkije is bergachtig. In de zomers is het hier redelijk koel. Aangezien het in de hogere delen af en toe regent kan de luchtvochtigheid hier hoog zijn. In de zomer kunnen de temperaturen flink oplopen. Zie ook: www.klimaatinfo.nl.

Religie
Armenië is het eerste christelijke land ter wereld. De godsdienst neemt hier nog  altijd een belangrijke plaats in. In Georgië, dat voornamelijk christelijk is, komen ook andere religies voor. In Oost-Turkije wonen voornamelijk moslims. 95% van de Armeense bevolking behoort tot de Armeens-apostolische Kerk. 4% van de inwoners zijn o.a. Russisch-orthodox, Armeens katholiek of protestant. Jezidi’s vormen een kleine minderheid. Tijdens onze reis worden er regelmatig kerken en kloosters bezocht en het wordt zeer op prijs gesteld als je er netjes gekleed bij loopt, d.w.z. haar, schouders en bovenbenen bedekt. Zorg ervoor dat je altijd een sjaal bij je hebt om eventueel om te kunnen slaan.

Elektriciteit
Stopcontacten zijn hetzelfde als in Nederland en het voltage is 220 volt.
Zie ook: https://electricaloutlet.org/type-c.
Normaal gesproken is het geen probleem je batterijen op te laden. Zorg wel dat je voldoende reserve batterijen bij je hebt.

Communicatie
Met je mobiel kun je in deze landen over het algemeen goed telefoneren. De meeste hotels beschikken over Wifi. In de dunbevolkte gebieden in Oost-Turkije is het bereik niet overal even goed. Check voor de zekerheid de mogelijkheden bij je provider.

Tijdsverschil
In de zomer is het zowel  in Armenië als Georgië twee uur later dan in Nederland.  In de winter is er drie uur verschil. In Turkije is het één uur later dan in Nederland. De data waarop de zomer- en wintertijd ingaan verschillen van Nederland.

Bagage
Je kunt je bagage meenemen in een niet al te grote koffer, een rugzak of een reistas. Het toegestane bagagegewicht is maximaal 20 kilo. Daarnaast kun je een kleine tas of rugzak voor je handbagage meenemen in het vliegtuig.
Verder raden wij je aan om voor deze reis de volgende zaken mee te nemen:

•    lichte kleding
•    trui, vest of jack
•    goede schoenen met voldoende profiel
•    badslippers
•    iets voor op je hoofd tegen de zon
•    sjaal of hoofddoek voor kerkbezoek
•    geldbuidel (bv. voor onder je kleren)
•    zonnebril
•    lippencrème
•    zonnebrandcrème
•    tampons
•    EHBO spullen, anti-diarreemiddel, ORS, aspirine
•    oordopjes, anti-muggenmiddel
•    wekker
•    zaklamp, reservebatterijen
•    zakmes
•    reisverzekering en de kopie van de polis
•    vaccinatieboekje
•    kopieën van belangrijke documenten en evt. recepten van medicijnen
•    reisgids over Armenië, Georgië en Turkije

 

 

Meer reisinspiratie vind je op de pagina ‘Films, boeken & handige links’.


Tot slot

We doen onze uiterste best om de reizen uit te voeren conform de verwachtingen die je redelijkerwijs van deze reizen mag hebben. In de bestemmingen waarin we reizen gelden soms andere regels normen en waarden. Ook kunnen plotseling bestaande regels worden aangescherpt of blijkt er iets gesloten dan normaal open is of iets dergelijks. Zijn er tijdens de reis dingen die echt anders zijn dan je op grond van onze informatie mocht verwachten, laat dit dan duidelijk en tijdig, d.w.z. tijdens de reis weten, aan de plaatselijke contactpersoon. Als  je er met hem of haar niet uitkomt schroom dan niet om contact op te nemen met ons kantoor in Nederland.

 

 

Lees ook de algemene reisvoorwaarden.

bottom of page