top of page
tajine
bazaar in shiraz
In de souq van Amman

Saffraanijs 'Bastani'

'Bastani',  Perzisch saffraanijs

Saffraanijs, ook wel Bastani genoemd, wordt veel in Iran gegeten. Deze Perzische lekkernij met zijn mooie goudgele kleur bevat naast saffraan ondermeer ook rozenwater en pistachenootjes.

In Iran eten ze dit ijsje ook wel tussen twee wafels: Bastani–e nooni! (ijssandwich).

 

Ingrediënten:

​- 4 middelgrote eieren

- 250 ml. volle melk

- 300 ml. slagroom

- 1 vanillestokje

- snufje zout

- 1 tl saffraan

​- 200 gram fijne kristalsuiker of witte basterdsuiker

- 2 el rozenwater

- 125 gram ongezouten pistachenootjes

saffraanijs - Saffraan Reizen

 

Bereiding:

Splits de eieren, je hebt alleen de eierdooiers (eigeel) nodig.

 

Verwarm de helft van de slagroom met de melk op laag vuur in een steelpannetje. Breng het tegen de kook aan en voeg het vanillestokje en het zout toe.  Voeg daarna de saffraan toe en laat het mengsel minimaal een half uur trekken.

 

Voeg de suiker bij de eierdooiers en klop dit mengsel tot het romig is. Wanneer de saffraanmelk afgekoeld is, kun je deze in kleine scheutjes toevoegen. Blijf goed kloppen zodat het mengsel romig en schuimig wordt.

Wanneer alle saffraanmelk door het mengsel van de eierdooiers en de suiker is geklopt, ga je de rest van de slagroom kloppen.

Wanneer de slagroom bijna stijf is, spatel je dat door het saffraanmengsel. Nu is het klaar om de vriezer in te gaan. Doe het mengsel in een diepvriesbakje met deksel en zet het in de vriezer.

 

Als het mengsel goed is afgekoeld roer je het goed door en voeg je 2 eetlepels rozenwater toe en 125 gram gehakte pistache nootjes.

Roer het mengsel minimaal 2 keer per uur door om te voorkomen dat er ijskristallen vormen.

 

Wanneer het ijs klaar is, hoef je er geen vruchten, slagroom of andere dingen bij te doen, het is al heerlijk van zichzelf. Je zou het nog kunnen garneren met wat rozenblaadjes.

Geniet ervan!

bottom of page