Saffraan Reizen
Fotoreis Jordanië, voorbereidende reis. Robert's reisblog
In april 2014 was reisfotograaf Robert van Sluis in Jordanië om de eerste fotoreis voor te bereiden. Er komt namelijk heel wat bij kijken als je zo'n reis organiseert. Wat is de beste tijd om te gaan, waar en wanneer precies is de sterrenhemel op haar mooist, wat zijn de meest interessante en fotogenieke plekken, hoeveel tijd breng je door op elke plek, etc. Zie hier zijn verslag, vergezeld van -uiteraard- prachtige foto's.

15-05-2014
You need a Fairuz in the morning
Inmiddels ben ik zo’n 5 dagen terug in Nederland, rijkelijk getrakteerd op groen, wolken en vooral regen! De koffers zijn uitgepakt, de kleren gewassen, maar het roze zand van Wadi Rum blijft uit kleine hoekjes en gaatjes komen.

Als je in Jordanië ’s morgens autorijdt, dan vind je op de radio gegarandeerd één zender die tot 10 uur alleen muziek draait van de Libanese zangeres Fairuz. Voor de Jordaniërs is Fairuz ochtendmuziek, of, zoals een taxichauffeur het tegen me zei: "You need a Fairuz in the morning". Hier thuis, met de foto’s 2x gebackupped, is het afwerken begonnen. Met een glaasje thee erbij en met Fairuz in the morning, kan ik me geen beter begin van de dag voorstellen! Inmiddels zijn we samen met Saffraan Reizen begonnen aan het schrijven van het programma voor de fotoreis naar Jordanië in november 2014.
09-05-2014
If anybody want to take some nice pictures, I show you the place

Het historische hart van Amman wordt gevormd door de Citadel, één van de zeven heuvels waarop Amman is gebouwd. Op de Citadel, een belangrijke toeristische trekpleister, vind je sporen van Byzantijnse, Romeinse en uiteraard ook islamitische periodes. Je kunt de plek bezoeken met behulp van zeer goed geïnformeerde gidsen, die je ook helpen met je fotografie. "If anybody want to take some nice pictures, I show you the place". Gelukkig kun je er ook zelf rondwandelen, op zoek naar hoe het leven van vandaag zich op de ruïnes van het verleden ontvouwt.

In Amman vind je een groot aantal moskeeën, wiens oproepen tot gebed vijf keer per dag over de heuvels klinken. Een van de meest moderne, ook voor bezoekers ontvankelijke moskee, is de King Abdullah moskee, waarvan de kolossale koepel en gebedszaal ruimte biedt aan 7000 bezoekers. Maar soms is één bezoeker voldoende.

Aan de voet van de Citadel bevindt zich het oude centrum van Amman, met zijn bonte verzameling markten, winkels en winkeliers. Je vindt er alles, van Palestijns vruchtensap tot risqué ondergoed, van parfum tot juwelen.


En als je dorst hebt, is er altijd een rondwandelende verkoper die je kunt aanschieten voor een kopje thee.

Ook in de avond ligt het leven in Amman op straat. De groente- en fruitmarkt is nog open en ook in de vele stalletjes langs de kant van de weg worden nog zaken gedaan. Het is soms even wachten, maar uiteindelijk komt een foto soms gewoon letterlijk voorbij lopen.

De meeste Jordaniërs gaan graag op de foto, als je het ze even vraagt. Vaak ontvouwt zich daarmee een gesprekje half in het Engels, half in het Arabisch, en voor 100% glimlach. Als je wat blijft hangen, dan merk je dat ze eigenlijk ook graag foto’s maken van elkaar!

Vandaag is het vrijdag, mijn laatste dag in Jordanië en een lekker zonnetje verwarmt mijn hotelkamer. Nog één wandeling door de stad, camera in de hand. Ik weet zeker dat ik bij mijn volgende glaasje muntthee, waar dan ook ter wereld, de legendarische gastvrijheid van Jordanië en haar inwoners weer zal proeven. Welcome to Jordan!

07-05-2014
I give you 15 minutes
Welkom in Petra, de oude stad in de rotsen, en met zo’n 600.000 bezoekers de topattractie van Jordanië. De meeste ervan komen in grote tourgroepen en worden in rap tempo langs de verschillende punten geleid. Gelukkig kan ik de tijd nemen om te kijken hoe dingen zich ontvouwen, zoals wanneer een Zuid-Afrikaanse moslim man en zijn drie vrouwen een kijkje komen nemen bij de Treasury.



Petra wordt bevolkt door de bedoeïenen, waarvan zo’n 3000 hun huis hebben in een dorpje vlakbij. Sommige bedoeïenen wonen in de vele grotten die Petra telt. Waar je ook komt, een glaasje thee wordt zó voor je gezet. Ik zeg daarop altijd ja, je weet nooit wat daar weer uit voortkomt. Soms krijg je bij je thee een speciale sigaret aangeboden (mmm, nee dank je, ik blijf liever scherp!), soms muziek.


Aan het westelijke einde van Petra ligt het Monastery. De gevel ervan is bijna 50 m. hoog en net als de Treasury rechtstreeks uit de bergwand gehakt. De 800 treden tellende beklimming van de heuvel ernaartoe wordt beloond met prachtige uitzichten over de Wadi Araba kloof, maar de kroon is wel de fotografie vanaf het dak van het Monastery. Pas dan krijg je een gevoel voor de schaal van het bouwwerk.

Aan het einde van de dag sterft Petra een beetje uit. De toeristen zijn weg, de zon gaat onder, de wind steekt op. Soms lijkt het alsof je als fotograaf de hele dag op zoek bent naar foto’s, maar het komt ook voor dat je zomaar een foto kado krijgt. Terwijl ik een colaatje zit te drinken, ontvouwt zich in een minuut een kleine zandstorm waar ik gelukkig, met camera in de aanslag, dat wél, getuige van was.

Op de weg terug valt de duisternis snel. Op een enkel zaklampje na lijk ik de enige bezoeker van Petra. Ik stel mijn camera op bij de Treasury voor een foto die ik op mijn wishlist had staan, totdat de bewaking komt. Gelukkig zijn sommige dingen gewoon bespreekbaar en het antwoord is "I give you 15 minutes".

05-05-2014
Mohammed from the mountains in Petra, put me on Facebook, make me famous
Hoe makkelijk het is om iemand te portretteren in Jordanië hangt heel erg af van de persoon, de plaats waar je bent en hoe je het vraagt. Soms is het andersom en hoef je alleen maar met een camera om je nek ergens te arriveren, en word je al gevraagd of je een portret wil schieten. Welkom bij Mohammed ‘from the mountains in Petra’, die maar al te graag op de foto wil en liefst z’n portret overal verspreid ziet: "Put me on Facebook and make me famous!"

Mohammed praat graag en veel, en dat in 7 talen! Hij vertelt honderduit over z’n vrouwen, z’n familie en z’n levensverhaal, onderwijl de portretsessie regisserend met "Make it fast, come on, make it happen man!".

Als de volgend groep toeristen arriveert schiet Mohammed in zijn verkoopmodus: "Wanna buy a present for the lady? Lady chooses, man pays! Or, for the secretary, the mistress..."
