top of page
  • Foto van schrijverSaffraan Reizen

Op bezoek bij Abdullah Zahir Al Abri in Misfat Al Abriyeen

Bijgewerkt op: 19 dec. 2023

Bij een reis door Oman mag je Misfat Al Abriyeen niet overslaan. Dit oasedorp is zeker 500 jaar oud. Te midden van de prachtige natuur staan de typische, bijna torenhoge lemen woningen. Typische leemarchitectuur die je zowel in Oman als Jemen tegenkomt. De naam Al Abriyeen stamt af van de eerste familie die zich hier honderden jaren geleden heeft gehuisvest; de Al Abri familie. Zij bewerkten het land en maakten het leefbaar.



Ook vandaag nog is de familie actief in het dorp. Sterker nog…het is de enige familie die probeert de traditionele cultuur van het dorp en haar omgeving in stand te houden. Broers, zussen, neven, nichten; elk lid van de Abriyeen stam is betrokken.



Via een kronkelig stenen pad door gangen en steegjes komen we aan bij één van de traditionele accommodaties midden in het dorp en daar ontmoeten we de eigenaar Abdullah.



Klein van stuk maar groots in zijn verhalen over het belang van cultuurbehoud in Misfah. “Mijn hele familie is nog steeds werkzaam in Misfah” zegt Abdullah. We bezitten en onderhouden authentieke accommodaties,  organiseren wandelingen en sportieve activiteiten en hebben een eigen ‘cultuurhuis. Dit laatste is eigenlijk een museum. “Ik noem het niet zo,” zegt hij, “want dan moet het aan allerlei bureaucratische eisen voldoen die het doel van het huis niet bevorderen”. De komst van toeristen naar ons dorp bevordert de inzet van onze familie om de tradities zichtbaar te beheren en zichtbaar te houden.”



Hij vertelt honderduit over de natuurlijke rijkdom van de omgeving, met name door de oase en het aanwezige water. Hij is trots op zijn voorvaderen die het  falaj-irrigatiesysteem hebben aangelegd. 



Deze watersystemen zijn een van de meest indrukwekkende staaltjes van oude techniek ter wereld - sommige tot 2.700 jaar oud. Overal in Oman zie je voorbeelden van dit door UNESCO beschermde falaj-systeem, maar in Misfat Al Abriyeen is het vooral opvallend omdat de kanalen uit de bergrotsen zijn uitgehouwen.



Het water is in het dorp niet alleen nodig om te drinken, maar ook voor de landbouwterrassen waar de lokale bevolking in hun levensonderhoud kan voorzien door het verbouwen van mango's, bananen, papaja's, granaatappels, citrusvruchten, dadels en meer. Tijdens een wandeling door de oase kom je het allemaal tegen. Het beschikbare water wordt eerlijk verdeeld. Elke landbouwer heeft de gelegenheid om een bepaalde tijd  gebruik te kunnen maken van de watervoorraad zodat elke bewoner kan rekenen op bevloeiing. Er wordt een signaal gegeven als je aan de beurt bent. Na een bepaalde tijd  wordt er een nieuw signaal gegeven zodat je moet afkoppelen en het water door kan naar de volgende gebruiker. Vroeger ging deze tijdspanne op basis van de stand van de sterren. Later werd er vanaf de toren in het dorp geroepen en tegenwoordig gaat het via whatsapp.



Hoe meer je van Oman ziet, hoe meer je beseft hoe uniek het land en de natuur is. Bij uitstek een land om te gaan wandelen dus. Abdullah’s zoon begeleidt wandelingen van diverse zwaarte en lengte. 



De ‘canyon walk’ is pittig, maar een geweldige ervaring. Maar ook eenvoudige wandelingen door de oases in het dorp of de nabijgelegen Wadi Bani Awf, waar je de falaj en de akkertjes tegenkomt en waar je kunt genieten van de eindeloos mooie panoramalandschappen, zijn zeer de moeite waard. Zo kun je in Misfah ook de ‘agricultural walk’ onder leiding van een Engelssprekende gids doen waarbij je een goed beeld krijgt van het dagelijkse leven van de Omanitische boeren, de diverse landbouwwerktuigen waarmee gewerkt wordt en de producten die hier vandaan komen.



Je komt poeltjes tegen waarin kinderen zwemmen en een heuse damespoel die alleen toegankelijk is voor vrouwen.   



Abdullah is niet alleen trots op het culturele erfgoed van het dorp. Ze zijn ook al eeuwen volledig zelfvoorzienend. ‘Duurzaamheid avant la lettre’ zogezegd.  “Door de oogsten uit de oases hebben we altijd voldoende vers eten” zegt hij. “En ook nevenproducten zoals honing, en dadelsiroop maken we hier zelf van onze eigen bijen en palmbomen”. Dat is ook te merken als we eten in zijn hotel. Veel verse groenten en heel lekkere zoete toetjes.

We wensen Abdullah veel gasten toe want op die manier kan het dorp blijven bestaan. Aan de creativiteit en inzet van hemzelf en zijn familie zal het in ieder geval niet liggen ….



©Dionne Delnoy

December 2023


Bezoek Misfat al Abriyeen tijdens een rondreis door Oman. Je kunt er overnachten in één van de authentieke, sfeervolle guesthouses.

19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Qannoubine

bottom of page