top of page
tajine
bazaar in shiraz
In de souq van Amman

Ma'moul, gevulde koekjes

Ma'moul

Ma'moul is een oud Arabisch gevuld gebak of koekje gemaakt met dadels, noten zoals pistachenoten of walnoten en af ​​en toe amandelen of vijgen. Ze kunnen de vorm hebben van balletjes, koepelvormige of platte koekjes. Ze kunnen met de hand worden gedecoreerd of in speciale houten mallen worden gemaakt.

Ma'moul worden vooral bij speciale gelegenheden zoals de 'Eid al Fitr', het einde van de Ramadan, het Offerfeest, maar ook met Kerstmis en Pasen gegeten.

Ingrediënten voor de dadelvulling:
- 500 g ontpitte dadels, gehakt
- 1,25 dl water
- geraspte schil van 1 sinaasappel
- 1/2 theelepel gemalen kaneel

 

Ingrediënten voor de notenvulling:
- 250 g gehakte walnoten, amandelen of pistachenoten
- 250 g kristalsuiker
- 1 eetlepel rozenwater
- 2 theelepels gemalen kaneel

 

Ingrediënten voor het deeg:
- 100 g roomboter, op kamertemperatuur
- 2 theelepels fijne kristalsuiker
- 250 g bloem
- 1 eetlepel rozewater of oranjebloesemwater
- 2-4 eetlepels melk of water
- gezeefde poedersuiker

 

 

mamoul - Saffraan Reizen

 

Voorbereiding:

Kies één van de vullingen (of allebei voor de helft).

 

Bereiding:

Doe voor de dadelvulling de dadels en het water in een pan en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat onder af en toe omscheppen onafgedekt circa 5 minuten sudderen tot de dadels pasta worden. Schep er de sinaasappelschil en kaneel door. Doe alle ingrediënten voor de notenvulling in een kom en schep om.

Verwarm de oven voor op 150° C. Doe de boter en kristalsuiker in een kom en klop met een handmixer tot een licht en luchtig mengsel. Klop er de bloem en vervolgens de melk en het bloesemwater door. Kneed het deeg in de kom tot het soepel is.

Neem een stukje deeg ter grootte van een walnoot. Rol het deeg tussen je handpalmen tot een bal en druk met je duim in het midden een kuiltje. Druk de randen omhoog tot een potje. Schep wat vulling in elke inkeping en vouw het deeg erover tot ze bijna helemaal gesloten zijn. Druk de randen licht aan. Schik de gevulde koekjes op een niet-ingevette bakplaat. Zet ze circa 20 minuten in de oven tot ze stevig aanvoelen; laat ze niet bruin worden. Leg de koekjes voorzichtig op een rooster en laat ze afkoelen.

 

Serveertip:

Bestrooi royaal met poedersuiker terwijl ze nog warm zijn en laat dan volledig afkoelen.

bottom of page