top of page
Marokkaanse slofjes in de souq
Zakje blauw in Chefchaouen,  Marokko
Tussen Fès en Chefchaouen
Haventje Essaouira Marokko
Tamagroute groene tajines,  Marokko
Chefchaouen

Praktische informatie Marokko 16 daagse rondreis

Praktische informatie


Accommodatie
Tijdens deze reis maak je zoveel mogelijk gebruik van centraal gelegen comfortabele 3* hotels. Af en toe zul je in een stijlvolle Marokkaanse accommodatie zoals een 'riad' overnachten. De kamers zijn voorzien van een toilet en douche en beschikken over airconditioning. De hotels in Erfoud en Zagora hebben een zwembad.

Vervoer 
Afhankelijk van het aantal deelnemers wordt er een personenauto met chauffeur of een kleine bus met airco gereserveerd. 

Reisbegeleiding en gidsen
Onze lokale agent regelt de hotels en transfers. De chauffeur die je rondrijdt kan je van dienst zijn bij praktische vragen. In de grote steden, op de meeste sites en voor wandelingen zijn ter plekke Engelssprekende gidsen in te huren.

Paspoort en visa
Voor Nederlandse en Belgische reizigers is voor Marokko een paspoort nodig dat nog tenminste 6 maanden geldig is bij vertrek uit Marokko. Je hoeft bij aankomst geen visum te kopen.
Zorg ervoor dat je tenminste één paspoortkopie bij je hebt van de pagina waar je gegevens en pasfoto op staan.

Geld
De Marokkaanse munteenheid is de Marokkaanse Dirham. Voor 100 dirham betaal je ca. € 11,00. Op de luchthaven kun je geld wisselen en/of pinnen. Dit kan verder in elke grote plaats zoals Rabat, Fès, Erfoud, Zagora en Marrakesh.  We raden aan om ook cash euro’s mee te nemen.
Zie ook www.vreemdgelddirect.nl/landen/marokko.

Vooraf je bankpas instellen
Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Marokko dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’ of 'Afrika'. Als dat via je internetrekening niet mogelijk is, doe je er goed aan om ruim voor vertrek contact op te nemen met je bank en toestemming te vragen voor tijdelijk gebruik van je bankpas buiten Europa.

Kosten
Marokko is een redelijk goedkope bestemming. Bij sommige musea en archeologische sites zijn de entrees wat aan de hoge kant, maar maaltijden en drankjes zijn over het algemeen niet duur. Voor een gemiddelde avondmaaltijd betaal je ca. € 10,00 p.p.
Entrees zijn niet inbegrepen en voor het maken van foto- en video opnamen moet soms extra betaald worden, maar de kosten hiervan zijn heel goed te overzien. Met een internationale studentenkaart krijg je meestal 50% korting op entreeprijzen.

Fooien
In Marokko zijn de salarissen niet hoog en het is gebruikelijk om fooien (bakshiesh) te geven voor verleende diensten. Het is handig om hiervoor een fooienpotje te maken met kleingeld waaruit de gezamenlijke fooien voor het hotelpersoneel, gidsen, chauffeurs etc. worden betaald. Per reis geven we hiervoor een indicatie.

Gezondheid
Het is niet verplicht, maar vaccinaties DTP en Hepatitis A worden aangeraden. Informeer in elk geval bij je huisarts of de plaatselijke GGD. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reisadvisering: www.lcr.nl/Landen/Marokko.
Let goed op met wat je eet. Zorg ervoor dat je altijd eet bij restaurants waar het druk is en waar vooral veel lokale bevolking is. Dat betekent dat het eten er goed is en er steeds verse aanvoer is.
Drink voldoende en zorg dat je altijd een fles water (geen kraanwater!) bij je hebt. Was je handen regelmatig.

Eten en drinken
Het ontbijt tijdens de reis is inbegrepen, de overige maaltijden en drankjes niet. Tijdens de reis kun je natuurlijk in je hotel, maar ook op eigen gelegenheid - en dat is veel leuker - de Marokkaanse keuken leren kennen. je chauffeur kan je vast vertellen waar de goede restaurants zijn.
Het kraanwater in Marokko is niet geschikt als drinkwater (wel om je tanden te poetsen) maar vrijwel overal is mineraalwater in kleine of grote flessen voor een lage prijs te koop. Let er wel op dat de fles bij aankoop verzegeld is.

Kleding
Marokkanen zijn gewend aan westerse toeristen en hun manier van kleden. Toch vinden ze het prettig als er rekening wordt gehouden met de lokale gebruiken en we raden aan om in traditionele dorpen en nabij heiligdommen en moskeeën netjes gekleed te gaan. Mocht je een verlenging aan zee hebben bijgeboekt: in kustplaatsen als Essaouira en Agadir zijn de regels minder strikt. Zorg ervoor dat je altijd een sjaal bij je hebt om eventueel om te kunnen slaan.

Klimaat
Het zuiden en zuidoosten van Marokko kent milde winters en warme tot hete zomers. In de zomermaanden juli en augustus kan de temperatuur hoog oplopen. In het noorden, zoals het Rifgebergte en Midden-Atlas is meer regen en in de winter sneeuwt het in de bergen. Gedurende de periode april-oktober stijgen de temperaturen overdag in bijna het gehele land naar 30 graden C. of hoger. Deze hitte is een droge hitte en over het algemeen goed te verdragen. ’s Avonds kan het flink afkoelen, zeker in de woestijn zijn de temperatuurverschillen tussen dag en nacht groot. Het voor- en het najaar zijn de beste perioden om te reizen in Marokko. Zie ook www.klimaatinfo.nl/marokko.

Islam en Ramadan
Marokko is een overwegend islamitisch land. Ongeveer 93% van de bevolking belijdt de soennitische islam. Hoewel de islam de officiële staatsgodsdienst is betekent dit niet dat er een zuiver islamitische wetgeving is.

Tijdens de Ramadan zal het op straat overdag wat rustiger zijn dan normaal. Restaurants kunnen gesloten zijn en ook de openingstijden van musea, banken en kantoren zijn aangepast. Zij gaan vaak eerder dicht. Het is aan te raden om niet in het openbaar te eten en te drinken.
Tegen zonsondergang is het moeilijk een taxi te krijgen. Iedereen wil dan naar huis om te gaan eten. In de avond is het drukker en is er een feestelijke sfeer.

In 2025 is de Ramadan van ongeveer 28 februari t/m 29 maart. In 2026 zal dat van ongeveer 17 februari t/m 19 maart zijn.


Elektriciteit
Stopcontacten zijn hetzelfde als in Nederland en het voltage is 220 volt.
Zie ook: http://electricaloutlet.org/type-c.
Normaal gesproken is het geen probleem je batterijen op te laden. Zorg wel dat je voldoende reserve batterijen bij je hebt.

Communicatie
Met je mobiel kun je o.h.a. goed telefoneren in Marokko, je kunt dit het beste navragen bij je provider. Steeds meer hotels beschikken over Wifi en vooral in de grote steden zijn er voldoende internetcafé's.

Bagage
Je kunt je bagage meenemen in een niet al te grote koffer, een rugzak of een reistas. Het toegestane bagagegewicht is maximaal 20 kilo. Daarnaast kun je een kleine tas of rugzak voor je handbagage meenemen in het vliegtuig.
Verder raden wij je aan om voor deze reis de volgende zaken mee te nemen:

•    lichte kleding
•    trui, vest of jack
•    goede schoenen met voldoende profiel
•    zwemkleding
•    badslippers
•    iets voor op je hoofd tegen de zon
•    sjaal
•    geldbuidel (bv. voor onder je kleren)
•    zonnebril
•    zonnebrandcrème
•    lippenbalsem
•    EHBO spullen, anti-diarreemiddel, ORS
•    oordopjes, anti-muggenmiddel
•    wekker
•    zaklamp, reservebatterijen
•    zakmes
•    reisverzekering en de kopie van de polis
•    vaccinatieboekje
•    kopieën van belangrijke documenten en evt. recepten van medicijnen
•    reisgids over Marokko 

 

 

Meer reisinspiratie vind je op de pagina ‘Films, boeken & handige links


Tot slot

We doen onze uiterste best om de reizen uit te voeren conform de verwachtingen die je redelijkerwijs van deze reizen mag hebben. In de bestemmingen waarin we reizen gelden soms andere regels normen en waarden. Ook kunnen plotseling bestaande regels worden aangescherpt of blijkt er iets gesloten dan normaal open is of iets dergelijks. Zijn er tijdens de reis dingen die echt anders zijn dan je op grond van onze informatie mocht verwachten, laat dit dan duidelijk en tijdig, d.w.z. tijdens de reis weten, aan de plaatselijke contactpersoon. Als  je er met hem of haar niet uitkomt schroom dan niet om contact op te nemen met ons kantoor in Nederland.

 

 

Lees ook de algemene reisvoorwaarden.

bottom of page