top of page
armenie kerk
armenie letterpark
Armenie Sevan lake

Armenië 10 daagse rondreis

Voorbeeldprogramma

Dag 01 
   Amsterdam - Yerevan
Dag 02    Yerevan
Dag 03    Excursie naar Garni en Geghard
Dag 04    Yerevan - Khor Virap - Noravank - Zorats Karer - Goris
Dag 05    Goris - Tatev - Selimpas - Sevan
Dag 06    Sevan
Dag 07    Sevan - Dilijan (Goshavank, Haghartsin)
Dag 08    Excursie naar Haghpat en Sanahin
Dag 09    Dilijan - Vanadzor - Aragats Valley, Fort Amberd - Yerevan
Dag 10    Yerevan - Amsterdam

Route Armenië - Saffraan Reizen

• Ontspannen en compleet programma
• Engelssprekende gids
• Kerkjes en kloosters
• Natuur
• Tatev gebergte

• Deskundig reisadvies
• Persoonlijke benadering
• Uitstekende voorbereiding

Deze reis begint in Yerevan waar voldoende tijd is ingepland om te genieten van de culturele hoogtepunten en het leven van alledag in de Armeense hoofdstad. In het schitterende landschap buiten Yerevan vind je onder meer oude kloostercomplexen, kerken, idyllische straatjes met dito huizen, mooie wandelroutes en de bijzonder vriendelijke Armeense bevolking. Tussen de excursies door ben je vrij om dit land met haar boeiende geschiedenis zelf te gaan ontdekken.


Dag 1    Amsterdam -  Yerevan
Met een overstap in Wenen vlieg je  met Austrian Airlines naar Yerevan, de hoofdstad van Armenië.

Dag 2    Yerevan, citytour. In de middag vrij.
Voor vanochtend staat er een stadstour op het programma waarbij je onder andere het Matenadaran bezoekt, Moeder Armenië en de Cascade. Vanmiddag ben je vrij om Yerevan zelf verder te ontdekken, maar je zou ook een facultatieve excursie kunnen maken naar de heilige stad Echmiadzin. Dit zou morgenmiddag eventueel ook kunnen. Bezienswaardigheden in Yerevan.

Dag 3    Garni (wandeling) - Geghard -  Yerevan
Op deze dag is er een uitstapje buiten Yerevan gepland. In Garni vind je, mooi gelegen op een rotspunt boven de Azat rivier, de Hellenistische zonnetempel van de God Mythras. Hier maak je een wandeling door een spectaculaire kloof. Niet ver van Garni ligt het Geghard kloostercomplex. Binnen de muren van dit complex staan verschillende kerken en graven. Je kunt er de bidcel van de Heilige Gregorius (de Verlichter) bekijken, proeven van het heilige water en de bijzondere akoestiek uitproberen. In de middag ben je weer terug in Yerevan, waar je een bezoek zou kunnen brengen aan een van de vele mooie musea of de gezellige kuntsmarkt, de 'Vernissage'.

Dag 4    Yerevan -  Khor Virap -  Noravank -  Zorats Karer -  Goris
Na drie nachten in de Armeense hoofdstad te zijn geweest is het nu tijd wat verder het land in te gaan. Zo’n 30 km. van de hoofdstad, bij de Turks-Armeense grens, staat het klooster Khor Virap dat een beroemde pelgrimsplaats is. Hier zat Gregorius de Verlichter 13 jaar gevangen. Nadat hij koning Tiridates op wonderlijke wijze van zijn krankzinnigheid genezen had, liet deze zich dopen en werd Armenië het eerste land dat het christendom als staatsgodsdienst aannam. Khor Virap is ook de plaats vanwaar je de meeste kans hebt het nationale symbool van Armenië te zien: de berg Ararat.

Via een bergachtig gebied kom je rond het middaguur aan in Noravank. Behalve lunchen kun je hier de rode stenen kerkjes bekijken. Vervolgens breng je een bezoek Zorats Karer, ook wel bekend als Karahunj. Archeologen en astronomen zijn het nog steeds niet eens over hoe lang de stenen er staan en waarom, maar erkennen hun gelijkenis met de menhirs en stenenkringen in andere landen in Eurazië zoals in Stonehenge. ’n Mysterieuze plek dus. Aan het einde van de middag check je in bij je hotel in Goris waar je een nacht verblijft .

Dag 5    Goris – Tatev – Selimpas - Sevan
’n Lange, maar mooie reisdag vandaag. In Tatev maak je een 5 km. lang ritje met de kabelbaan en klim je tot een hoogte van 1500 meter. Het uitzicht vanuit de grote cabine over de bergen en de diepe kloof is adembenemend. Aan het einde van de kabelbaan wacht het klooster van Tatev. Het is heerlijk om hier even rond te wandelen en te genieten van de frisse berglucht en de mooie panorama's. Via de Selimpas (2140 meter) en het oude dorpje Noraduz waar je ruim de tijd krijgt om het kerkhof met de vele prachtige khachkars te bezoeken, bereik je het Sevanmeer. Voor het eten nog een wandeling langs het water?

Armenie Sevanmeer Saffraan Reizen

Dag 6    Sevan
Een vrije dag om op verkenning te gaan in de omgeving van het Sevanmeer. Je kunt hier relaxen aan het meer, een bootje of een fiets huren of gewoon lekker wandelen. Uiteraard zijn ook hier kerkjes te vinden. Na de beklimming van de 225 treden op het schiereiland tref je een paar mooie kerken uit de 9e eeuw. Vergeet niet van het uitzicht te genieten.

Dag 7    Sevan - Dilijan (Goshavank, Haghartsin)
Het is een kort ritje naar Dilijan, ook wel ‘het Zwitserland van Armenië’ genoemd. Het idyllische stadje is prachtig gelegen in een groen, heuvelachtig nationaal park. Je kunt ervoor kiezen het stadje zelf te gaan bekijken. De straatjes in het historische centrum zijn met kinderkopjes geplaveid en de huizen hebben kleurrijke houten balkonnetjes. Er zijn een paar kleine musea die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Maar misschien wil je liever in de natuur wandelen en kies je voor een van de uitgezette wandelroutes. Op een kleine 5 kilometer van Dilijan bijvoorbeeld ligt het klooster van Haghartsin verscholen tussen de bomen. Het complex herbergt drie kerken en een aantal schitterende khachkars. 'n Wandeling van 8 à 9 kilometer leidt je naar het kloostercomplex van Goshavank in het bergdorp Gosh. Net als het klooster van Haghartsin is ook dit in de 12e eeuw gebouwd. Van wandelen krijg je trek en die heerlijke Armeense maaltijd zal er ’s avonds best weer ingaan.

Dag 8    Dilijan - Haghpat - Sanahin - Dilijan
Vandaag zou je ene dagje kunnen relaxen in het historische dorp Diljan of haar nabije omgeving. Je kunt ook een extra excursie bijboeken naar twee interessante kloostercomplexen in de omgeving. Het oudste deel van het met mos bedekte klooster van Sanahin dateert van 928.  Het klooster stond bekend om zijn kalligrafen en illuminatoren. Deze laatsten voorzagen de boeken van mooie decoraties. Vanaf Sanahin kun je in zo’n 3 uur wandelen naar het klooster-complex in Haghpat, maar je kunt je er ook door je chauffeur naartoe laten rijden. Beide complexen staan op de lijst van het Werelderfgoed van Unesco.

Dag 9    Dilijan  -  Vanadzor - Aragats Valley, Fort Amberd -  Yerevan
Op weg terug naar Yerevan rijd je over een een mooie weg door het groene landschap van Aragats Valley. Vele mythische verhalen doen over de hoogste berg van Armenië, de Aragats, de ronde. Het is zonde om dit heuvelachtige gebied alleen maar vanuit de auto te bekijken en het laatste stuk naar Fort Amberd kun je dan ook te voet afleggen. Je brengt een bezoek aan het atelier van een bekende khachkar houwer. Tegen het einde van de middag ben je weer terug in Yerevan en kun je  nog genieten van al het goede van deze stad.

Dag 10    Yerevan -  Amsterdam
Een vroege transfer brengt je naar het vliegveld vanwaar je weer terugvliegt naar Amsterdam.Bekijk ook de fotogalerij met de mooiste foto's van Armenië.

 

bottom of page