top of page

Georgië & Armenië 15 daagse rondreis

Programma

Dag 01   
Amsterdam - Tbilisi
Dag 02    Tbilisi
Dag 03    Tbilisi - grensovergang - Haghpat - Alaverdi - Dilijan
Dag 04    Dilijan - Sevanmeer - Yeghegnadzor
Dag 05    Yeghegnadzor - Noravank - Khor Virap - Yerevan
Dag 06    Yerevan, stadstour
Dag 07    Yerevan, facultatief naar Geghard en Garni of Echmiadzin
Dag 08    Yerevan - Fort Amberd - Aragats - Gyumri
Dag 09    Gyumri - grensovergang - Vardzia - Akhaltsikhe
Dag 10    Akhaltsikhe - Gudauri
Dag 11    Gudauri
Dag 12    Gudauri - Mtskheta - Tbilisi
Dag 13    Tbilisi - David Gareja - Lavra - St Nino, Bodbe - Udabno - Sighnaghi
Dag 14    Sighnaghi - Kachetië - Tbilisi
Dag 15    Tbilisi - Amsterdam

Route rondreis Georgië en Armenië - Saffraan Reizen

• Ontspannen en compleet programma
• Kerkjes en kloosters
• Diverse UNESCO sites
• Natuur
• Naar de Kaukasus
• Reizen met je eigen gezelschap   
  
• Deskundig reisadvies
• Persoonlijke benadering
• Uitstekende voorbereiding

Armenië en Georgië zijn vooral bekend om hun mooie oude kerkjes en kloosters en om hun gecompliceerde historische relatie met Rusland en Turkije. De landen hebben echter heel wat meer te bieden. Prachtige natuur in een zeer gevarieerd landschap. Je doorkruist de adembenemende hoogtes van de Kaukasus in Kazbeg, de vruchtbare wijnakkers in Kachetië, maar ook de droge steppe langs de Azerbeidzjaanse grens. Armenië heeft, als eerste en oudste christelijke land ter wereld, een rijke culturele erfenis. Blinken de Armeense kerkjes uit in soberheid en eenvoud, in de Georgische exemplaren schitteren de iconen en  muurschilderingen je tegemoet.
Beide landen bevinden zich  sinds de onafhankelijkheid in 1992 in een boost van vooruitgang en modernisering. Dit is duidelijk zichtbaar in de moderne steden. Een contrast met het rustieke, authentieke platteland. Maar overal tref je de vriendelijke en uitermate gastvrije bevolking op straat, bij een kopje thee of tijdens een van de bourgondische maaltijden, al dan niet vergezeld van een voortreffelijke wijn.


Dag 1    Amsterdam – Tbilisi

Je vliegt op een zeer gunstige tijd naar Tbilisi met een rechtstreekse vlucht van Georgian Airways .

Dag 2    Tbilisi
Meteen eropuit. Liefhebbers kunnen een citytour maken onder begeleiding van een Engelssprekende gids. In Tbilisi komen mythologie en historie, cultuur en tradities samen in het oude stadscentrum met zijn historische erfstukken en moderne uitdagingen. Tijdens de wandeling bekijk je zowel de oudheid, de stadsmuur, oude kerken, de smalle straatjes en zwavelbadhuizen, als de moderne theaters, bruggen en de bouwkundige hoogstandjes die Tbilisi rijk is.
De middag is vrij te besteden. Maak een keuze uit de vele mogelijkheden. Klik hier voor bezienswaardigheden in Tbilisi.

Dag 3    Tbilisi – grensovergang - Haghpat - via Alaverdi naar Dilijan
Op zo’n 70 km. van Tbilisi passeer je vlotjes de grensovergang van Georgië met Armenië. De eerste stop op Armeense grond is het 13e eeuwse Haghpat, een goed voorbeeld van Armeense kerkbouw. Geen wonder dat dit kloostercomplex in zijn geheel op de werelderfgoedlijst van Unesco staat.
Alaverdi is een oude industriestad met fotogeniek verlaten industrieel erfgoed. Er zijn kopermijnen waarvan er nog een aantal operationeel zijn.
In Dilijan check je eerst in bij het hotel en wandel je vervolgens naar het pittoreske 'Old Diljian'. In dit ietwat Anton Pieckachtige dorpje staat een mooi museum dat een interessante collectie schilderijen en beeldhouwwerken van Armeense kunstenaars herbergt. Heb je meer zin om in de bossen rondom Dilijan te wandelen, dan kan dat uiteraard ook.

Dag 4    Naar Sevanmeer via Selimpas,  overnachting in Yeghegnadzor
In de ochtend rijd je vanuit Dilijan naar de 'blauwe parel van Armenië', het Sevanmeer. Dit frisse, visrijke meer heeft een vulkanische oorsprong en ligt op een hoogte van 1900 meter. Op het schiereiland kun je het 9e eeuwse klooster bezoeken.
Je rijdt verder door een prachtig landschap en doet onderweg Noraduz aan, een dorpje dat bekend is om de bijzondere collectie khachkars (Armeense kruisen) die op de nabije begraafplaats staan.
De Selimpas was al sinds de middeleeuwen een belangrijke doorgangsroute omdat hij deel uit maakte van de befaamde Zijderoute. Een karavanserai uit de 14e eeuw is één van de erfstukken uit die periode.
Je overnacht in de idyllische cottage huisjes van Hermon Village.

Dag 5    Yeghegnadzor - Noravank - Khor Virap - Yerevan
Het kloostercomplex van Noravank is prachtig gelegen op een heuvel en opgetrokken uit ruw roodachtig gesteente. Je hebt hier de gelegenheid om even rond te wandelen of om koffie te drinken op het terras met spectaculair uitzicht.
De reisroute gaat via de weg die noordwaarts naar Turkije leidt en zuidwaarts naar Iran. Onderweg kom je merkwaardige stalletjes tegen waar grote flessen cola en auto-olie verkocht worden. Op deze manier wordt de wijntransport naar Iran gecamoufleerd. Je kunt heel legaal een wijntje proeven in Areni, in een plaatselijk sfeervol wijnlokaal.
Ga je vandaag de Ararat zien? Dat is de grote vraag. In Khor Virap heb je de meeste kans. Khor Virap betekent letterlijk 'diepe put'. Dit verwijst naar de put waar Gregorius de Verlichter 13 jaar gevangen heeft gezeten omdat hij christen was. In het jaar 301 na Chr. is hij bevrijd en werd Armenië de eerste christelijke staat. 

Dag 6    Yerevan, stadstour
Vandaag ga je Yerevan verkennen onder leiding van een gids, maar je mag er natuurlijk ook zelf opuit als je daar meer zin in hebt. Met de gids bezoek je het Matenadaran, het museum waar duizenden manuscripten en miniaturen worden bewaard. Een groot aantal hiervan is overzichtelijk tentoongesteld. Uiteraard bezoek je 'Moeder Armenië' die hoog op haar sokkel over de stad waakt en je kijkt even met haar mee naar dit prachtige panorama. Ook ga je naar de 'Cascade', het monumentale kunstpark dat de kunstverzamelaar Cafesijan in de tachtiger jaren heeft ingericht met beelden en kunstwerken van nationale en internationale kunstenaars zoals Picasso en Botero. De tour stopt bij een aangenaam terras met cappuccino en vers vruchtensap. Van daaruit kun je op je gemakje naar het Plein van de Vrijheid en het Plein van de Republiek wandelen. De middag is vrij te besteden. Bezienswaardigheden in Yerevan.

Dag 7    Vrij in Yerevan, facultatief naar Geghard en Garni, of naar Echmiadzin
Een vrije dag of op excursie, niks moet, alles mag.
Je kunt zelf op pad gaan en alle verrassingen van Yerevan gaan ontdekken. Ook kun je een excursie met lokale gids naar Geghard en Garni maken.
’s Ochtends rijd je dan naar het middeleeuwse kloostercomplex van Geghard. Hier zijn verschillende gebedsruimtes uit de rotsen gehakt. Ook Gregorius de Verlichter had hier aan het eind van de 3e eeuw een bidcel. Als er een dienst is heb je geluk want dan kun je getuige zijn van Armeense kerkrituelen en oorstrelend zuivere kerkgezangen.
Vervolgens rijd je naar de Romeinse tempel van de godin Mithras in Garni uit de 1e eeuw. Je kunt er met de auto vrij dichtbij komen maar je kunt er ook wandelend naartoe. Een mooie wandeling door de canyon van Garni. Onderweg zie je ondermeer fantastische vulkanische rotsformaties. Door hun vorm worden ze ook wel 'symphonie van stenen' genoemd. Rond lunchtijd ben je weer terug in Yerevan.

Een andere excursiemogelijkheid is een tripje onder leiding van een lokale gids naar Echmiadzin, de heiligste plaats van Armenië.
In de ochtend rijd je naar de religieuze hoofdstad van Armenië. Eerst bezoek je de Zvartnots kathedraal, een 7e eeuws hoogstandje van Armeense kerkarchitectuur. Deze site staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Eveneens bouwkundig interessant is de 7e eeuwse kerk van Hripsime die je ook aandoet. Dan is het tijd voor Echmiadzin. Dit was de hoofdstad van Armenië toen het in de 4e eeuw een christelijke staat werd.  Het hoofd van de Armeens apostolische kerk zetelt ook in dit complex. Je kunt de belangrijkste kerk, de 'Mayr Tachar' met haar fantastische muurschilderingen bekijken. Er is een klein museum waar naar men zegt de speer ligt die een Romeinse soldaat heeft gebruikt om de gekruisigde Jezus te steken. Een aantal kerkgebouwen hier is gebouwd op resten van oude vuurtempels. 

Dag 8    Yerevan - Fort  Amberd – Aragats - Gyumri
In de ochtend laat je Yerevan achter je en vervolg je je reis door de uitlopers van de hoogste berg van Armenië, de Aragats. Het landschap lijkt een kleurig tapijt door de vele bloemen en spectaculaire bergketens op de achtergrond. Zo'n kilometer of 5 voordat je bij Fort Amberd aankomt stap je uit de auto en loop je bergafwaarts door dit prachtige landschap. Je bekijkt de restanten van dit middeleeuwse fort dat op 2300 m. stoer staat te pronken. Uiteraard loop je ook nog even langs het idyllisch gelegen kerkje uit 1026 na Chr. Op het nabijgelegen terras kun je even nagenieten van al het natuurschoon en van een kopje koffie of thee.
Op weg naar Gyumri stop je in 'het park van de letters' dat is ingericht ter ere van het 1600 jarig bestaan van het Armeens alfabet en ter ere van de uitvinder van dit alfabet: Mesrop Masjtots.

Georgie Kaukasus Saffraan Reizen

Dag 9    Gyumri - grens Georgië -  Vardzia - Akhaltsikhe
Vanuit Gyumri rijd je naar de grens met Georgië en laat je Armenië achter je. Na de grensovergang bereik je de grottenstad Vardzia. Deze stad is in de 12e eeuw gesticht door koningin Tamar van Georgië.  Oorspronkelijk zou het een burcht worden maar later werd het een cultureel en spiritueel centrum van betekenis. Neem de tijd om de resten van de eens zo dichtbevolkte grottenstad goed te bekijken. Nadat je je eventueel tegoed hebt  gedaan aan verse Georgische forel vervolg je je weg naar Akhaltsikhe.  

Dag 10    Akhaltsikhe -  Gudauri
Je hebt een lange reisdag voor de boeg. Uiteraard valt er onderweg genoeg te genieten. Je reist door het vruchtbare landschap van de provincie Kartli en in Gori maak je een stop. Dit is de geboortestad van Stalin en heeft het enige museum ter wereld dat aan deze heerser is gewijd. Nog een korte stop voordat je in Gudauri aankomt: het middeleeuwse complex van Ananuri. De burcht, de kerk en de wachttoren staan letterlijk op de 'uitkijk' op de Georgian Military Highway, de enige weg die naar Rusland leidt.
In het guesthouse in Gudauri word je je verwend met een heerlijk buffet.

Dag 11    Gudauri
Vandaag maak je een dagtrip naar het imposante berggebied Kazbeg. Als het weer het toelaat kun je de hoogste besneeuwde piek  van Mkinvartsveri zien, een oude vulkaantop op 5034 meter hoogte. Met een kleine bus volg je de primitieve route naar Kazbegi. Het uiteindelijke doel is de fraai gelegen Gergeti kerk, die je lopend of met terreinwagens kunt bereiken.  

Dag 12    Gudauri - Mtskheta - Tbilisi
Vroeg uit de veren want je gaat naar het zuiden. Mtskheta werd in de 2e eeuw na Chr. al bewoond en is daarmee een van de oudste steden van Georgië. De stad is in zijn geheel op de werelderfgoedlijst geplaatst van Unesco. Je bezoekt de Jvari kerk uit de 7e eeuw en de Svetitskhoveli kathedraal uit de 11e eeuw. Beide kerken zijn prachtig versierd met fresco’s.  na een uitgebreide lunch van Georgische traditionele gerechten kom je in de loop van de middag aan in Tbilisi.

Dag 13    Tbilisi -  David Gareja -  Lavra - Bodbe St Nino- wandeling naar  Udabno - Sighnaghi
Een bepaald geloof zegt dat als je drie keer David Gareja bezoekt, dit gelijk staat aan een pelgrimage naar Jeruzalem. Vandaag ga je in ieder geval voor het eerst dit semi-woestijngebied bekijken in het oosten van Georgië aan de grens met Azerbeidzjan. Het is een uniek glooiend en ruig landschap. In Lavra bekijk je een uit de rotsen gehakt klooster. Liefhebbers kunnen een pittige wandeling maken door een ruig natuurgebeid dat leidt naar Udabno. Hier zijn nog fresco’s uit de 9e eeuw te vinden. Het ligt aan de grens met Azerbeidzjan en de aanwezige Azeri-soldaten vinden het leuk om een praatje met je aan te knopen.
Na een picknick in dit prachtige landschap rijd je door naar Sighnaghi, de poort naar het wijngebied Kachetië. Vlakbij dit pittoreske stadje kun je het heiligdom van St. Nino in Bodbe bezoeken. St. Nino wordt wel beschouwd als een 'apostel van Jezus'. Vanaf ca. 300 na Christus predikte zij het evangelie en bekeerde ze de monarchen van die tijd tot het christendom. Ze ligt begraven in dit klooster en jaarlijks komen duizenden gelovigen haar graf bezoeken. St. Nino draagt altijd een wijnstokkruis bij zich, het symbool van de Georgisch orthodoxe kerk.
Je overnacht in Sighnaghi. In de vroege avond is er nog tijd om een ommetje te maken in dit mediterraan aandoende dorp. Het was een doorgangsplek op de Zijderoute en in die tijd woonden er voornamelijk handelaren en kunstenaars.

Dag 14    Sighnaghi - wijngebied Kachetië - Alaverdi klooster - terug naar Tbilisi
Vandaag het meest vruchtbare deel van Georgië; het wijngebied. De rijke grond, de felle zon en het harde werken heeft inmiddels meer dan 500 wijnvarianten opgeleverd. Je kunt eindeloos foto’s blijven maken in dit overweldigende landschap met aan de ene kant de uitlopers van de Kaukasus en aan de andere kant de groene wijnvegetatie. Uiteraard bezoek je een traditioneel wijnhuis. Voordat je via een prachtige binnenweg Tbilisi bereikt, bekijk je nog het enorm rijk gedecoreerde kloostercomplex van Alaverdi. Een historische plek die je niet mag missen.
In Tbilisi kun je nog een avondje lekker eten in de stad en genieten van het Georgische stadsleven.

Dag 15    Tbilisi -  Amsterdam
Met een koffer vol nieuwe ervaringen en belevenissen reis je vandaag terug naar Amsterdam.



Bekijk ook de fotogalerijen met de mooiste foto's van Armenië en Georgië.

bottom of page