top of page
  • Foto van schrijverSaffraan Reizen

Op zoek naar Aphrodite, de godin van de liefde en de schoonheid op Cyprus

Legendarische wandeling door de rijke Grieks-Cypriotische natuur



De legende vertelt dat Zephyr, de god van de wind, met zijn vochtige adem het schuim van de zee zachtjes de kust op blies en dat hieruit de godin Aphrodite werd geboren. De plaats waar dit gebeurde, ‘Petra tou Roumiou’ ligt aan de zuidkust van Grieks-Cyprus vlakbij het stadje Paphos. De dochters van Zeus (de ‘Horen’) haastten zich naar de kust om haar te verwelkomen. Ook Homerus vertelt in zijn Odyssee over haar geboorte en het verhaal wil dat dat er prachtige anemonen en kappertjesstruiken verschenen op de grond waar zij haar voeten neerzette. Deze planten groeien er nu nog steeds.



In de 12e eeuw voor Christus, lang voordat Homerus zijn Ilias schreef werd de eerste aan Aphrodite gewijde tempel gebouwd in Palepaphos. Hier vonden iedere lente feesten plaats ter ere van de godin. Deze feesten werden Aphrodisia genoemd en bestonden uit het brengen van offerandes. Er was een processie door de heilige tuinen van Aphrodite. Er werden gedichten voorgedragen en er waren atletiekwedstrijden. Zoals bij elk goed Cypriotisch feest gingen de feesten gepaard met veel muziek, dans en lekker eten. Duizenden pelgrims uit de hele wereld stroomden toe om hieraan deel te nemen en de godin te eren. De plaats waar dit alles zich afspeelde is nu nog te vinden nabij het plaatsje Kouklia, 16 km bij Paphos vandaan.


Het was ook op Cyprus dat de liefde tussen Adonis en Aphrodite begon. Aphrodite was gewend, nadat ze in zee had gezwommen, zich te baden om het zoute water van haar lichaam af te spoelen. Dat deed ze in haar natuurlijke bad dat ietwat verscholen lag tussen het groen en verschillende rotspartijen.



Adonis was op jacht in de dichte wouden van Akamas. Toen hij zich voorover boog bij een meer om water te drinken viel zijn oog op de mooie godin die zich aan het baden was. Toen ze elkaar zagen was het liefde op het eerste gezicht. Deze bijzondere plaats, ‘Loutra tis Afroditis’ (Aphrodite's bad) is nog steeds te zien vlakbij de zee. Er loopt een wandeling naartoe en je kunt er ook met de auto redelijk dichtbij komen.


Een andere legende rond Aphrodite is het verhaal van Pygmalion. Deze had een ivoren vrouwenbeeld in zijn paleis dat zo perfect was dat hij er verliefd op werd. Aphrodite had medelijden met hem en schonk het leven aan het beeld en dat werd Galatea, Pygmalion's vrouw. Uit de relatie van Pygmalion met Galatea werd hun zoon Paphos geboren. Deze stichtte later de gelijknamige stad Paphos en hij droeg deze uit dankbaarheid op aan Aphrodite. Ook was hij het die ter ere van haar in Palepaphos haar eerste tempel liet bouwen.



De rots, het bad en de tempelruïne zijn niet de enige plekken die nu nog te bezoeken zijn en die verwijzen naar de godin en haar geliefde. Alles op het eiland herinnert aan haar schoonheid; de tuinen met de geuren van citroenbloesem en jasmijn, de amandel-, appel- en kersenbomen op de uitgestrekte vlaktes en de pijnbomen en olijfgaarden in de valleien. Maar ook de Cyprioten zelf zijn een volk dat in harmonie leeft met de natuur en ze ontvangen hun gasten graag met een warme glimlach.


Op een gegeven moment heeft het Byzantijns en oud-christendom de plaats van de oude goden ingenomen. Aphrodite heeft plaats gemaakt voor Panagia (Moeder Gods). Kerken en kloosters met fraaie iconen en wandversieringen zijn te bekijken in heel Cyprus. Maar wie op zoek gaat naar de oude heiligdommen en de mystieke sfeer van Aphrodite kan deze ook tegenwoordig nog terugvinden. Bijvoorbeeld door de ‘Aphrodite Trail’ te volgen. Deze is ongeveer 7,5 km lang en gaat door het groene glooiende landschap van het Akamas schiereiland. Een rustige wandeling door de natuur, waarbij je naast vogels, inheemse planten en vlinders onderweg ook een ruïne van een middeleeuws Byzantijns klooster tegenkomt ‘Queens tower’ oftewel in het Grieks-Cypriotisch; ‘Pyrgos tis Rigainas’.

De prachtige panorama’s onderweg maken deze mooie beleving compleet. Ook de wandeling van Adonis loopt -hoe kan het ook anders- langs het beroemde bad van Aphrodite. Ondanks dat het bad verscholen ligt tussen de rotsen en het groen heeft Adonis haar toch gevonden. Dat gaat jou zeker ook lukken.



©Dionne Delnoy

Juni 2021

570 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page