top of page
  • Foto van schrijverSaffraan Reizen

De dhow; communicatiemiddel tussen beschavingen

Bijgewerkt op: 19 dec. 2023

Het  woord 'daw' komt oorspronkelijk uit het Swahili, de taal die onder meer in Oost-Afrika wordt gesproken. En juist daar vinden we ook de oorsprong van dit traditionele Arabische zeilschip, 'de dhow'. Dit type boot wordt al honderden jaren gebruikt voor het verschepen van handel over de Rode- en de Arabische Zee, de Golf van Aden, de Golf van Oman en de Perzische Golf. In oude Griekse teksten worden de dhows al sinds 600 voor Christus genoemd.



Langs de hele Oost-Afrikaanse kustlijn vind je deze houten boten met hun driehoekige zeilen. De dhow heeft een diepe laadruimte en heeft daardoor een flinke vrachtcapaciteit. Vis, dadels, hout, zoet water; alles wordt vervoerd met deze boten. Maar ook zijn er geschriften gevonden die aantonen dat de dhows werden gebruikt om tot slaaf gemaakten te vervoeren vanuit Mozambique en Tanzania.

De handelsroute had een enorme culturele en economische impact op dit gebied. Daarnaast maakte het een stroom en uitwisseling van ideeën, goederen, religies, smaken en vaardigheden mogelijk. Daarom wordt de dhowvaart vaak het ‘communicatiekanaal’ tussen de beschavingen genoemd. Iets wat we ook zien als bijeffect van de Zijderoute, de handelsroute in het Verre- en Midden-Oosten, ook al ging die over land.



Het maken van een dhow wordt beschouwd als een kunst, een kunst die van generatie op generatie wordt doorgegeven. De oorspronkelijke vorm wordt nog steeds gebruikt al zijn sommige gereedschappen wat gemoderniseerd. De mast en de romp van de dhow worden oorspronkelijk gemaakt van kokoshout of teakhout. Tegenwoordig worden ook andere houtsoorten gebruikt. De planken werden vroeger met kokostouw vastgesjord i.p.v. aan elkaar genageld.



De vorm van de boot is legendarisch en wordt in de Arabische wereld vaak als symbool gebruikt. Zo is bijvoorbeeld het hotel Burj al Arab in Dubai gebouwd in de vorm van een dhow.



In verschillende bestemmingen van Saffraan Reizen wordt de dhow tot op de dag van vandaag gebruikt. Vooral in Oman en Dubai kom je ze langs de kuststrook veelvuldig tegen. In Sur (Oman) bijvoorbeeld kun je rederijen bezoeken die de boten op traditionele wijze maken. Uiteraard kun je ook een boottochtje gaan maken met een echte dhow. Dit gebeurt niet meer met een zeil maar tegenwoordig gaat de motor aan. Een tochtje langs de kust van Muscat is een absolute aanrader.



©Dionne Delnoy

December 2023


Je kunt 'n tochtje met een dhow maken tijdens een rondreis door Oman.





12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page