top of page
chehel2
Oezb streetmeeting
chehel
Oezb

Praktische informatie Hoogtepunten van de Zijderoute privérondreis

Praktische informatie


Accommodatie
Tijdens deze reis maken we zoveel mogelijk gebruik van centraal gelegen 3* en 4* hotels. De kamers zijn voorzien van een toilet en douche en beschikken over airconditioning. Kies je voor overnachtingen in de woestijn dan betreft het een accommodatie met basic faciliteiten.

Vliegreis
We merken dat steeds meer reizigers zelf hun vliegtickets willen boeken. Dat is prima. Wil je liever dat Saffraan Reizen je vliegtickets boekt, geef dit dan aan op je offerteformulier. Wij boeken dan in overleg de beschikbare airlines, tickets en vluchttijden.


Vervoer
Tijdens deze reis reis je, afhankelijk van het aantal deelnemers, met een personenauto met chauffeur, een 'Van' of minibus.  In droge woestijn- en steppegebieden wordt er gebruik gemaakt van four wheel drives. 

Verschillende trajecten in het programma kunnen per trein worden afgelegd of met een binnenlandse vlucht. Als je dat wilt kun je dit aangeven op je offerteformulier of vraag ons om advies. 
 
Reisbegeleiding en gidsen
Voor de transfers vanaf het vliegveld naar je hotel en vice versa staat er een chauffeur en/of een medewerker van onze lokale reispartner voor je klaar.

Je kunt voor de hele reis een Engelssprekende gids inhuren maar dit kan ook voor één of meerdere dagen. Bijvoorbeeld één dag in Teheran, Shiraz of Yazd en één dag in Ashgabat,Merw en Konya Urgench. 
In Oezbekistan is het mogelijk om in Khiva, Bukhara, Samarkand en Tashkent gebruik te maken van lokale Engelssprekende gidsen. Dit kun je op het offerteformulier aangeven.  Dan reserveren we een gids voor je op het tijdstip dat jou dat het beste uitkomt. 

Paspoort en visa
Voor Nederlandse reizigers is voor Iran, Turkmenistan en Oezbekistan een paspoort nodig dat nog tenminste 6 maanden geldig is bij vertrek uit deze landen. Saffraan Reizen regelt de visumaanvraag voor Iran en Turkmenistan voor je. Voor Oezbekistan is sinds februari 2019 geen visum meer nodig. 


Geld
In Iran is de munteenheid de Real. In Turkmenistan is de munteenheid de Turkmeense manat (1 manat = ca. € 0,28) en de munteenheid in Oezbekistan is de sum (1560 sum = ca. $1,-). In Iran en Turkmenistan kunt je niet pinnen. In Oezbekistan komen ATM's sporadisch voor. Creditcards worden nauwelijks geaccepteerd.

Bij een aantal banken in de meeste grote plaatsen en hotels kun je geld wisselen. We raden aan om cash dollars en euro's mee te nemen. Zowel Euro's en Amerikaanse dollars worden geaccepteerd. De coupures dienen bij voorkeur nieuw en onbeschadigd te zijn.
Kijk voor de actuele koersen op www.vreemdgelddirect.nl.

Kosten
Iran, Turkmenistan en Oezbekistan zijn redelijk goedkope landen voor wat betreft het dagelijks levensonderhoud.  Maaltijden zijn doorgaans niet duurder dan € 10,- p.p.
De entrees zijn niet bij de reis inbegrepen. De prijs van entreekaartjes varieert tussen de € 1,- en € 10,-. Voor het maken van foto’s worden vaak aparte fototickets verkocht.
Natuurlijk bepaal je zelf voor een groot deel  hoeveel je uitgeeft, maar € 200,- p.p. per week voor maaltijden, entrees en eenvoudige drankjes is een indicatie.

Fooien
In deze bestemmingen is het gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Dat wil zeggen het hotelpersoneel, kofferdragers, maar ook je chauffeur en gids.

Gezondheid
Vaccinaties zijn niet verplicht. We raden je aan om contact op te nemen met je huisarts en/of de GGD voor de actuele situatie.  Of bekijk de site van de LCR;  www.lcr.nl.
Vooral in de zomer verlies je veel vocht door transpiratie. Aangeraden wordt om altijd een fles water bij je te dragen en zo vaak en veel mogelijk te drinken. Vrijwel overal is mineraalwater in kleine of grote flessen voor een lage prijs te koop. Let er wel op dat de fles bij aankoop verzegeld is.

Eten en drinken
Het ontbijt tijdens de reis is inbegrepen, de overige maaltijden en drankjes niet. Tijdens de reis kun je  op eigen gelegenheid de lokale keuken leren kennen.
Het kraanwater in beide landen is niet geschikt als drinkwater (wel om je tanden te poetsen) maar vrijwel overal is mineraalwater in kleine of grote flessen voor een lage prijs te koop. Let er wel op dat de fles bij aankoop verzegeld is.

Kleding
In Iran zijn een aantal kledingvoorschriften waar je rekening mee moet houden. We sturen je hierover informatie in een aparte mail. Turkmenistan en Oezbekistan kennen geen kledingvoorschriften. Wel toont het van respect voor het land en haar bewoners als je niet te bloot gekleed een moskee of mausoleum betreedt. Dat geldt voor zowel mannen als vrouwen. Zorg ervoor dat je altijd een sjaal bij je hebt om eventueel om je heen te kunnen slaan.

Klimaat
De landen zijn woestijnlanden en hebben een landklimaat. In de zomer zijn de temperaturen extreem hoog, het kan er dan wel 45°C worden, maar door de lage luchtvochtigheid is die hitte tamelijk goed te verdragen.  In de winter zijn de temperaturen extreem laag, ook op de laagvlakten. Tussen oktober en mei kunnen er regenbuien voorkomen. In de zomermaanden is dat heel af en toe het geval. Bekijk deze website voor het weerbericht: www.klimaatinfo.nl/

Islam en de Ramadan
Turkmenistan en Oezbekistan zijn gematigd islamitische landen. Tijdens de Ramadan zal het op straat overdag wat rustiger zijn dan normaal. Restaurants kunnen gesloten zijn en ook de openingstijden van musea, banken en kantoren zijn aangepast. Zij gaan vaak eerder dicht. Het is aan te raden om gedurende deze periode niet in het openbaar te eten en te drinken.
Tegen zonsondergang is het moeilijk een taxi te krijgen. Iedereen wil dan naar huis om te gaan eten. In de avond is het drukker en is er een feestelijke sfeer.

 

In 2025 is de Ramadan van ongeveer 28 februari t/m 29 maart. In 2026 zal dat van ongeveer 17 februari t/m 19 maart zijn.

 

In Iran zijn er strikte kledingvoorschriften. De Ramadan bestaat wel en wordt door veel gelovigen nageleefd maar zeker niet door iedereen. Iran heeft andere religieuze feesten of gedenkdagen die uitbundig worden gevierd zoals de 'Nowruz', het Perzische nieuwjaar dat start op 21 maart en ongeveer 2 weken duurt. De geboortedag van de profeet Mohammed, de geboorte- en sterftedagen van Imam Ali, Imam Hussein en Mahsumeh worden ook gevierd. 


Voltage
Check voor de exacte voltage onderstaande link: https://electricaloutlet.org/.

Tijdsverschil
In Iran is het in onze zomerperiode 2,5 uur later dan in Nederland. In Turkmenistan en Oezbekistan is dan drie uur later en in de winter vier uur later dan in Nederland.

Communicatie
In Iran wordt veel ge-whatsappt en vrijwel alle hotels hebben gratis WIFI in de lobby of in de hotelkamers. Doorgaans kan men in Oezbekistan goed bellen en smssen met een GSM en is Wifi in de meeste hotellobbies wel aanwezig. In Turkmenistan is dat wat moeilijker. Internetmogelijkheden zijn daar eigenlijk alleen in Ashgabat, en dan ook nog alleen de 5* hotels. Je kunt voor de exacte mogelijkheden  het beste contact opnemen met je provider.

Bagage
Je kunt je bagage meenemen in een niet al te grote koffer, een rugzak of een reistas. Een koffer of tas op wieltjes is aan te raden als je het stuk niemandsland van ca. 1,5 km. tussen Turkmenistan en Oezbekistan te voet moet afleggen. Heel af en toe rijden hier busjes, maar reken daar niet op.

Het toegestane bagagegewicht is maximaal 20 kilo. Daarnaast kun je een kleine tas of rugzak voor je handbagage meenemen in het vliegtuig.
Verder raden wij je aan om voor deze reis de volgende zaken mee te nemen:

•      lichte kleding
•      trui, vest of jack

•      hoofddoek (voor vrouwen)
•      goede schoenen met voldoende profiel
•      badslippers

•      zwemkleding ( in sommige hotels zijn zwembaden)
•      iets voor op je hoofd tegen de zon, sjaal
•      geldbuidel (b.v. voor onder je kleren)
•      zonnebril
•      zonnebrandcrème
•      lippenbalsem
•      EHBO spullen, anti-diarreemiddel, ORS
•      oordopjes, anti-muggenmiddel
•      wekker
•      zaklamp, reservebatterijen
•      zakmes
•      reisverzekering en de kopie van de polis
•      vaccinatieboekje
•      kopieën van belangrijke documenten en evt. recepten van medicijnen
•      reisgids over Iran, Turkmenistan en Oezbekistan

 

Meer reisinspiratie vind je op de pagina ‘Films, boeken & handige links’)


Tot slot

De reisprogramma's zijn niet zwaar maar het feit dat je in een andere wereld vertoeft waar zaken anders gaan dan we gewend zijn en waar je veel indrukken opdoet, kan een reis toch vermoeiend maken. We gaan ervan uit dat je zowel fysiek als mentaal flexibel genoeg bent om dit type avontuurlijke reis te ondernemen.

We doen onze uiterste best om de reizen uit te voeren conform de verwachtingen die je redelijkerwijs van deze reizen mag hebben. In de bestemmingen waarin we reizen gelden soms andere regels normen en waarden. Ook kunnen plotseling bestaande regels worden aangescherpt of blijkt er iets gesloten dan normaal open is of iets dergelijks. Het kan onverhoopt voorkomen dat tengevolge van onverwachte  weersomstandigheden we genoodzaakt zijn een programma te wijzigen. Zijn er tijdens de reis dingen die echt anders zijn dan je op grond van onze informatie mocht verwachten, laat dit dan duidelijk en tijdig, d.w.z. tijdens de reis weten, aan de plaatselijke contactpersoon. Als  je er met hem of haar niet uitkomt schroom dan niet om contact op te nemen met ons kantoor in Nederland.

 

Lees ook de algemene reisvoorwaarden.

bottom of page