petra
jerash
Graffiti in Amman
wadi rum
dana
Zoutafzettingen bij de Dode Zee

Jordanië 13 daagse groepsrondreis

Programma

Dag 01   
Amsterdam - Amman
Dag 02    Amman citytour
Dag 03    Jerash, Dode Zee, Madaba
Dag 04    Via King's Way (Mount Nebo, Mujib, Kerak) naar Dana
Dag 05    Wandeling in Dana
Dag 06    Wadi Dana Trail naar Feynan
Dag 07    Via Little Petra naar Wadi Musa (Petra)
Dag 08    Petra
Dag 09    Petra
Dag 10    Wadi Musa - Wadi Rum

Dag 11    Wadi Rum - Aqaba (Rode Zee)
Dag 12    Aqaba

Dag 13    Terug naar huis
 

13 dgn Jo groep.png

• Twee volle dagen Petra
• Wandelen in Dana Nature Reserve
• Overnachting in Feynan Ecolodge

• Overnachting bij de bedoeïenen in Wadi Rum
• Romeins-Griekse ruïnes van Jerash
• Ontspannen aan de Dode én Rode Zee
• Stadstour Amman
• Reizen met een kleine groep
• Nederlandse reisbegeleiding

• Deskundig reisadvies
• Persoonlijke benadering
• Uitstekende voorbereiding

 

jordan youtube2.jpg

Klik op de foto voor onze reisimpressie.

 

Tijdens deze  gevarieerde groepsrondreis door Jordanië wordt er niet alleen aandacht besteed aan de hoogtepunten van het Hashemitische Koninkrijk, maar is er ook tijd om van de natuur te genieten tijdens wandelingen door het groene Dana Nature Reserve en wandel je de Dana Trail naar Feynan. Voor Petra worden twee volle dagen uitgetrokken zodat je op je gemak van dit wereldwonder kunt genieten. Lichte inspanning in een ontspannen sfeer: deze reis door Jordanië leent zich er prima voor.


Dag 1    Amsterdam - Amman
In zo’n 5 uurtjes vliegen we naar de Jordaanse hoofdstad Amman. Nadat het visum is geregeld worden we naar het hotel gereden waar we de komende twee nachten zullen verblijven, maar voor we onze bedden opzoeken kunnen we ons al laten verrassen door de Jordaanse keuken en die bestaat niet alleen uit shoarma en falafel. Meer bezienswaardigheden in Amman.

Dag 2    Amman,  stadstour in de ochtend. In de middag vrij
Deze ochtend bekijken we het oude gedeelte van Amman. Bij de citadel vind je niet alleen overblijfselen van de tempel van Hercules, maar ook een klein museum met prachtige archeologische vondsten waaronder enkele Dode Zeerollen. Helemaal downtown ligt het Romeinse theater waar heel af en toe nog voorstellingen worden gegeven. In de directe omgeving hiervan krijg je een goede indruk van het alledaagse leven in de hoofdstad. Je hebt de hele middag de tijd om je erin onder te dompelen.
In de souqs nabij de oude Husseini moskee krijg je pas echt het gevoel dat je in een Arabisch land bent. Je hoeft er niet eens iets te kopen; kijken, luisteren, ruiken en genieten is genoeg. Krijg je trek van al dat uitgestalde lekkers? Er zijn genoeg restaurantjes en eettentjes in de buurt om je maag te vullen. ‘Hashem’ is wel de meest bekende.
Andere highlights van Amman zijn onder andere de King Abdullah moskee, het Jordan Museum en de hippe ‘Rainbowstreet’. Met een van de vele gele taxi’s kun je overal komen.

Dag 3    Jerash en de Dode Zee
Vandaag rijden we naar de stad Jerash, zo’n 50 kilometer ten noorden van Amman.
In de tijd dat Jerash nog Gerasa heette, maakte het deel uit van de Dekapolis, een tienstedenbond in Syrië. Dat was aan het begin van onze jaartelling. Ondanks de verwoestingen en aardbevingen die later volgden is er nog steeds veel moois te zien in Jerash zoals het Romeinse theater en de tempel van Artemis met zijn statige Korinthische zuilen. Tijdens de wandeling door de stad krijg je een goede impressie van hoe het er in de Grieks-Romeinse tijd aan toe moet hebben gegaan.

 

Vervolgens rijden we naar een bijzonder natuurverschijnsel; de Dode Zee.  Het is ruim twee uur rijden naar het laagste punt op aarde. Hier kun je heerlijk dobberen in het enorm zoute water. Voor een leuke foto raden we je aan je in te smeren met de heilzame modder. Niet vergeten af te spoelen! Voor wie niet zo gek is op zout is er ook een zoetwaterzwembad.  Aan het einde van de middag gaan we naar Madaba van waaruit we morgen verder naar het zuiden zullen afzakken. Het gemoedelijke stadje Madaba staat bekend om de vele Byzantijnse mozaïeken. In de kerk van St. George ligt het beroemdste mozaïek van Jordanië: een gedeelte van de landkaart van Palestina uit de 6e eeuw na Chr.  Het zal je niet verwonderen dat dit een van de trekpleisters van Jordanië is.

 

Dag 4    King’s Highway via Mount Nebo, Mujib en Kerak naar Dana

In de ochtend is er nog even tijd om Madaba op eigen houtje te bekijken. Daarna vervolgen we weer onze tocht. Niet ver van Madaba ligt Mount Nebo. Als je vanaf de top van deze berg het beloofde land in de verte ziet liggen kun je je misschien voorstellen hoe Mozes zich moet hebben gevoeld. Wat verder op de King’s Highway, uitkijkend over de kloof van de Wadi Mujib,  voel je je heel nietig ….
In het kruisvaarderskasteel in Kerak vinden we niet alleen overblijfselen van een kapel, een keuken en kazernes, maar ook resten van Mamlukken-architectuur.
De eindbestemming van vandaag ligt in een prachtig natuurgebied: Dana, waar we de komende nacht in een eenvoudig, doch bijzonder hotel zullen doorbrengen. Na het avondeten is het op het dak van het hotel heerlijk genieten van de stilte en de sterrenhemel onder het genot van een lekker glaasje thee.
 

Dag 5    Dana, wandeling met gids
Vanuit Dana kun je een mooi aantal wandelingen maken. Vandaag maken we een niet al te lange wandeling onder leiding van een lokale gids. Ter plekke bekijken we wat de mogelijkheden zijn. Er is verder voldoende vrije tijd om Dana zelf te verkennen en door het Ottomaanse dorpje te wandelen. Het lijkt of hier de tijd heeft stilgestaan.

Dag 6    Wadi Dana Trail naar Feynan
Met lichte bepakking starten we onze wandeling al vroeg en lopen we vanuit Dana met een lokale gids in een uur of zes, zeven naar de volgende slaapplek. Het eerste stuk gaat omlaag via een slingerpad langs steile kliffen en vervolgens lopen we door rotsachtige en zanderige valleien met oleanders en jujube bomen. Behalve veel vogels hebben we kans de blauwe hagedis te zien of een van de andere reptielen die hier voorkomen. Als we heel veel geluk hebben zie we misschien ook een ibex. We hoeven ons niet te haasten en onderweg genieten we van het meegebrachte lunchpakket.  Eenmaal aangekomen in de Ecolodge in Feynan worden we verwelkomd met een koud drankje en kunnen we na een frisse douche genieten van een heerlijke vegetarische maaltijd bij kaarslicht. ’n Korte cursus sterrenkijken op het dak hoort er meestal ook bij.

 

Vind je 16 km wandelen te lang maar wil je toch graag in de Ecolodge overnachten? Laat het ons weten, dan informeren wij je over de meerkosten als je per auto naar Feynan wordt gebracht.

 

Dag 7   Via Little Petra naar Petra

Na een heerlijk ontbijtje is er nog tijd om te genieten van dit bijzondere en prachtige plekje. Dan nemen we afscheid van de Ecolodge en worden we met een pick-upje naar de uitgang van het natuurgebied in Wadi Feynan gebracht. Daar staat ons eigen busje met onze bagage al op ons te wachten. Via een mooie weg rijden we naar Little Petra dat je kunt zien als een aperitiefje voor de komende dagen. In deze kleine kloof, de ‘Siq al Barid’ kwamen de karavaandrijvers en handelaren rond het begin van de jaartelling aan voordat ze het grotere Petra binnen mochten. Hier sliepen en aten ze. De bi- en triclinia (eetzalen met banken aan de zijkanten) zijn hier stille getuigen van. We slapen in een hotel in Wadi Musa, niet ver van de entree van Petra.

Petra, Jordanië - Saffraan Reizen

 

Dag 8 en 9    Petra
Je hebt twee volle dagen om ‘de roze stad’ op je gemak te verkennen. Aan het begin van de eerste dag zal de gids ons vertellen over de geschiedenis van Petra tijdens de wandeling door de ‘Siq’, de kloof die de toegangsweg naar de stad vormt. Eenmaal aangekomen bij het beroemde Schathuis, ook wel ‘al Khazne’ genoemd, kunnen we van daaruit mooie wandelingen maken, door het dal of naar het hoger gelegen ‘al Deir’ (het Klooster) of de ‘High Place of Sacrifice’. De wandeling naar het witte mausoleum van Aaron, helemaal op de top van Jebel Haroun,  is een pittige, lange trip en een lokale gids is hier noodzakelijk en verplicht. Waar je ook bent op deze site, overal zul je de kleurrijke voormalige bewoners van Petra tegenkomen. En of ze nu in de sierraden-, thee- of ezelbusiness werkzaam zijn, om een praatje zitten ze nooit verlegen.
Meer informatie over Petra.

Dag 10    Wadi Musa –  Wadi Rum
Na een paar mooie en actieve dagen mogen we vandaag best ’n beetje uitslapen.  Via een stuk King’s Way en de Desert Highway rijden we vervolgens naar het volgende hoogtepunt van onze reis: het wonderlijke landschap van de Wadi Rum. Daar nemen we onze intrek nemen in een bedoeïenenkamp. Hiervandaan kun je wandelend of per kameel de woestijn ingaan, maar ook per four wheel drive, meestal bestuurd door besnorde mannen met rood witte kufiya’s. Deze laatste optie is de beste omdat je op deze manier het meeste van dit spectaculaire landschap te zien krijgt. Onderweg zijn er natuurlijk de nodige stops. ’s Avonds in het kamp genieten van een heerlijke bedoeïenenmaaltijd en de rust van de woestijn.

 

Dag 11    Naar Aqaba

Na dit avontuur tussen de wonderlijke rotsformaties rijden we via de Dead Sea Highway in een uurtje naar de enige Jordaanse stad die toegang heeft tot de Rode Zee: Aqaba. In deze havenstad is ook voor toeristen genoeg te beleven. Meer informatie over Aqaba.

Dag 12    Vrije dag in Aqaba
Zwemmen, zonnen, snorkelen, duiken, ’n boottochtje maken, souvenirs kopen, de markt afstruinen, terrasjes pikken, ’n vers fruitsapje drinken, waterpijp roken aan het strand; het is allemaal mogelijk in Aqaba. En dan is er nog het kleine archeologische museum in het Mamlukkenfort waar de enorme Jordaanse vlag trots bovenuit wappert. Restaurants in overvloed en uiteraard is Aqaba dé plek om een vers visje te verorberen.


Dag 13    Terug naar huis
De reis zit er op …. Op het vliegveld kunnen we onze laatste dinars uitgeven of terug wisselen voordat we in het toestel stappen terug naar Nederland. Vele mooie ervaringen rijker, landen we in de namiddag op Schiphol. 

Bekijk ook de fotogalerij met de mooiste foto's van Jordanië en lees onze reisblog.