Marokkaanse slofjes in de souq
Zakje blauw in Chefchaouen,  Marokko
P1210683
Haventje Essaouira Marokko
Tamagroute groene tajines,  Marokko
P1210739

Marokko 16 daagse groepsrondreis

Programma

Dag 01    Amsterdam - Casablanca
Dag 02    Casablanca - Rabat
Dag 03    Rabat
Dag 04    Rabat - Volubilis - Meknès - Fès
Dag 05    Fès
Dag 06    Fès - Zouala
Dag 07    Zouala -  Erg Chebbi 
Dag 08    Erg Chebbi - Tinerhir - Dadèsvallei
Dag 09    Dadèsvallei
Dag 10    Via 'De Vallei van de 1000 Kasba's' naar Zagora
Dag 11    Zagora, excursie naar Tamegroute
Dag 12    Zagora
Dag 13    Zagora - Ouarzazate - Aït Benhaddou
Dag 14    Aït Benhaddou - Marrakesh
Dag 15    Marrakesh
Dag 16    Terug naar huis (of start van de verlenging,

                 zie extra koffers)

Route 16 daagse Marokko rondreis - Saffraan Reizen

• Alle Koningssteden; Rabat, Meknès, Fès, Marrakesh

• Authentieke dorpjes in Zuid-Marokko
• Reizen en wandelen
• Reizen met een kleine groep
• Nederlandse reisbegeleiding                    
 
• Deskundig reisadvies
• Persoonlijke benadering
• Uitstekende voorbereiding

Marokko kent vele highlights. Tijdens deze groepsrondreis is eigenlijk élke dag een hoogtepunt. We zien souqs, moskeeën, stadspoorten en paleizen in de steden, eeuwenoude kasba's en lemen huizen in de valleien en de oases en natuurlijk zandduinen in de woestijn. Samen met de vriendelijke bevolking maakt dit Marokko tot een land waar je vast en zeker nog een keer terug wilt komen.

Dag 1    Amsterdam -  Casablanca 
Na een korte vlucht landen we in Casablanca waar we één nacht zullen blijven.

Dag 2    Casablanca, Hassan ll Moskee, per bus naar Rabat
Vandaag kan de reis echt gaan beginnen. In Casablanca bezoeken we de Hassan ll Moskee die imposant staat te pronken aan de Atlantische Oceaan. Met het blauwe water aan onze linkerhand rijden we vervolgens naar Rabat waar we in de middag aankomen. Daar bekijken we meteen de met rode steen ommuurde necropolis uit de 14e eeuw: Chellah. Talloze ooievaars zijn de nieuwe bewoners van dit park. Ze waken over de eeuwenoude mausolea en de ruïnes van de oude Romeinse stad Sala Colonia.
Vergeet er niet de bron van de heilige palingen te bezoeken om een wens te doen!

Dag 3    Rabat
Deze stad aan de Bou Regreg heeft een uitgebreide geschiedenis en er valt van alles te ontdekken. Het is aan te raden te beginnen met de Kasba des Oudaïas, de oude piratenwijk met een eindeloze wirwar van  blauw-witte steegjes.
In de binnenstad vind je de rode Hassantoren en het weelderig gedecoreerde mausoleum van Mohammed V, de grootvader van de huidige koning.
Uiteraard is er ook gelegenheid om uitgebreid rond te struinen in de bazaar van Rabat. Snuif de heerlijke kruidengeuren op, en mocht je je laten verleiden tot aankoop van de kleurige waren, denk er dan aan een goede prijs te bedingen. Lees meer over de bezienswaardigheden in Rabat.

Dag 4    Rabat - Volubilis - Meknès - Fès
We stappen de bus in voor een lange, maar boeiende reisdag. Onze eerste stop maken we in de Romeinse stad Volubilis uit de 1e eeuw na Chr. Van veraf zien we de statige zuilen al boven het landschap uitsteken. We nemen de tijd om de oude straten en vooral ook de mozaïeken te bekijken.
Net even buiten Volubilis ligt de pelgrimsplaats van Moulay Idriss, naar verluid een van de nazaten van de profeet Mohammed. We klimmen hoog het fotogenieke dorpje in om een mooi uitzicht te hebben op het laag gelegen heiligdom.
Hierna vervolgen we onze weg naar Meknès, de tweede koningsstad die we tijdens deze reis aandoen. Je krijgt hier de gelegenheid om door het historische centrum te kuieren via de Bab Mansour, de oude entreepoort van de stad, maar je kunt ook neerstrijken op het terras op het plein om het Marokkaanse leven dat aan je voorbij trekt te bekijken.
In de late middag verwachten we aan te komen in de derde koningsstad van de reis: Fès (ook wel geschreven als ‘Fez’).
 
Dag 5    Fès
We starten de dag met een stadstour waarbij we het koninklijke paleis bekijken, een aantal panoramische uitzichtpunten en de immense souq. De markt van Fès met zijn talloze winkelstraatjes, ambachten en natuurlijk de leerlooierijen, is wereldberoemd. We zullen niet verdwalen in de souq want de tour wordt begeleid door een lokale, Engelssprekende gids.
Lunchen doen we in een authentiek Moors uitgedost restaurant waar we niet alleen onze ogen uit kunnen kijken, maar ook heerlijke traditionele gerechten kunnen eten. De middag is vrij te besteden.
Bezienswaardigheden in Fès.

Dag 6    Fès -  Zouala
Vandaag leggen we een flinke afstand af naar Zouala, in het zuiden van Marokko. We verlaten het stedelijk gebied en duiken in een van de adembenemende landschappen die Marokko rijk is. Eerst doorkruisen we het berggebied rond de Midden-Atlas. Natuurlijk gaan we even kijken of we berberaapjes kunnen vinden en we pauzeren in het groene mondaine skigebied van Marokko rond Midelt. Langzaamaan gaat het bergachtige landschap over in de glooiende zandvlaktes van het zuiden. In de loop van de middag komen we aan in een spectaculaire palmenvallei aan de Zizz rivier. We overnachten in een prachtige lemen accommodatie en genieten van de rust en de koelte onder de palmbomen.

Dag 7    Zouala - Erg Chebbi
Het fraaie landschap van het zuiden vraagt om een ontmoeting met het lokale leven. Deze ontmoeting is gegarandeerd met dit verblijf in de Zouala vallei. We maken een wandeling in de vallei en ontmoeten daar het authentieke Marokko. In de loop van de dag vertrekken we naar het rode woestijngebied van de Sahara: Erg Chebbi. Je kunt de Sahara op verschillende manieren ontdekken;  met een four wheel drive of per kameel, bij zonsondergang of zonsopgang. We logeren standaard in een pittoreske guesthouse, maar kies je liever voor een totale woestijnbeleving met een overnachting in een bedoeïenentent?  Dan kun je dit extra bijboeken. Een tour met 4WD bij zonsopgang en aansluitend een bezoek aan het authentieke Risanni is ook mogelijk. Kortom, voor elk wat wils. Mocht je kiezen voor een woestijnovernachting dan kun je dit aangeven op het boekingsformulier. De andere excursies kunnen ter plaatse worden afgesproken. 

Dag 8    Erg Chebbi - Tinerhir, wandeling dadelpalmenvallei Todra, Dadès
We blijven nog wat langer genieten van de natuur in dit gebied. De beste manier om de verlaten kasba's en de mooie palmentuinen met hun ingenieuze oeroude watersystemen te bekijken, is namelijk te voet.  Daarom maken we in Tinerhir een wandeling in de ‘palmerie’ onder begeleiding van een Engelssprekende gids. Na de wandeling rijden we nog zo’n 50 kilometer door naar de Dadèsvallei.

Dag 9    Wandelen in de Dadèsvallei 
Ook in de Dadèsvallei zijn er verschillende wandelmogelijkheden.  Je kunt kiezen voor een wandeling door de Todra Kloof, een prachtige tour tussen hoge imposante rotspartijen met mooie uitzichten en een paar fikse klimmetjes. In het programma is sowieso een wandeling gepland  met een gids door de landelijke vallei met weilanden, rivierbeddingen en kleine boerderijen. Misschien is er wel een kop thee te vinden bij de berbers op de boerderij?

Saffraan Reizen Marokko Draa vallei

Dag 10    Via de Vallei van de 1000 Kasba's naar Zagora
De route die we vandaag afleggen wordt wel eens ‘De Vallei van de 1000 Kasba's’ genoemd. Onderweg zullen we zien waarom. We hebben ze nooit echt nageteld maar het zijn er inderdaad heel veel. Op de lange weg naar Zagora zullen we ons geen moment vervelen want de Vallei van de Kasba's is adembenemend mooi. Naarmate we zuidelijker rijden zal het landschap steeds desolater en droger worden. De glooiende kale zandvlaktes worden hier en daar afgewisseld met een lemen dorp, een bosje palmbomen of een kudde schapen.

Dag 11 en 12    Zagora, excursie naar Tamegroute
Zagora oogt in eerste instantie als een desolate woestijnstad. Niets is minder waar. Al sinds in de middeleeuwen was Zagora een kruispunt van belangrijke handelsroutes waardoor het toen al een kosmopolitische status had. Bovendien is er water. Dat betekent dat mensen zich er door de eeuwen heen hebben gevestigd. Woestijnzand aan de rivier de Drâa met talloze palmentuinen aan de rivierbedding. Dit is dé plek voor een ritje per kameel in de koele schaduw van de palmenvallei of een zanderig tochtje met de four wheel drive. Je kunt echter ook gaan relaxen of je uitgebreid laten wassen en scrubben in de Marokkaanse hammam van het hotel.
Op één van deze twee dagen staat er in ieder geval een excursie naar Tamegroute op het programma. Met een Engelssprekende gids bezoeken we een bibliotheek met oude manuscripten, de pelgrimsplaats van de Naciri broederschap en de joodse kasba van Amezrou. In deze oorspronkelijke fotogenieke kasba zijn nog verschillende ambachten te zien zoals pottenbakken en tapijtweven. Ook worden hier de traditionele Touaregsieraden gesmeed. 
Voor de echte woestijnfans kan er weer een woestijnovernachting worden geregeld. Dit is facultatief. Mocht je hier belangstelling voor hebben, dan kun je dit aangeven op het boekingsformulier.

Dag 13    Zagora - Ouarzazate - Aït Benhaddou
Voordat we Zagora verlaten moeten we niet vergeten een foto te maken van het fameuze bord ‘Tombouctou 52  jours’. Daarna vervolgen we onze weg naar Ouarzazate waar we ongeveer rond lunchtijd aankomen. We hebben dan niet alleen tijd voor een heerlijke Marokkaanse soep maar ook om de kasba van Taourirt te bekijken. Even buiten Ouarzazate liggen de filmstudio’s waar een aantal beroemde films is opgenomen. Het is mogelijk hier met een gids 'achter de schermen’ te kijken.
Aan het einde van de middag komen we aan in Aït Benhaddou. De zonsondergang tegen een  sprookjesachtige achtergrond.  Dit is geen film maar dit is écht.  We overnachten op deze bijzondere locatie.

Dag 14    Aït Benhaddou - Marrakesh
Een van de meest spectaculaire kasba's bevindt zich in Aït Benhaddou. In deze 11e eeuwse lemen stad lijkt het of de tijd heeft stilgestaan. Er is voldoende gelegenheid om de stad goed te bekijken en alle fotogenieke hoekjes en steegjes te vast te leggen, evenals de mooie uitzichten op de rotsige woestijn in de omgeving. De kasba staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. 
We vervolgen de bergachtige weg en komen weer in een van Marokko’s prachtige landschappen. Op 2100 meter hoogte passeren we de Col de Tichka.

Dag 15    Marrakesh
Voor velen een hoogtepunt van de reis: de kleurrijke stad Marrakesh. Je hebt de hele dag de tijd om je onder te dompelen in de Marokkaanse sfeer. Bezoek de koningsgraven met hun mozaïeken, bekijk de eindeloze Moorse architectuur, de diverse mooie musea, en natuurlijk de sprookjesachtige taferelen op het Djema’a el Fna’ plein. Wie nog niet genoeg geshopt heeft kan zijn hart ophalen in de oude souq.
Voor liefhebbers van moderne kunst biedt Marrakesh het Dar Bellarj of de Jardin Majorelle met zijn prachtige tuinen en boeiende kunstcollectie van Yves Saint Laurent. Bezienswaardigheden in Marrakesh.

Dag 16    Terug naar huis
We pakken al onze mooie reiservaringen in de koffer en vliegen vandaag weer naar Amsterdam.Mocht je langer willen verblijven in Marrakesh, dan is verlenging wellicht een optie. Bekijk hier de ‘extra koffers’ voor mogelijkheden in Marrakesh, Essaouira, de vissersplaats aan de Atlantische oceaan, of een strandverlenging in Agadir.

Extra koffer Marokko - Saffraan Reizen

extra koffer: Marrakesh
(Klik op de koffer voor meer informatie)

Extra koffer Marokko - Saffraan Reizen

extra koffer: kustplaats Essaouira
(Klik op de koffer voor meer informatie)

Extra koffer Marokko - Saffraan Reizen

extra koffer: Agadir
(Klik op de koffer voor meer informatie)

Bekijk ook de fotogalerij met de mooiste foto's van Marokko en lees onze reisblogs.